Ett barn döps och sprutan är tagen!

  
Hank Tommy Wahlgren döptes i Vibble gård och Mr Koskinen vattnade barnet.

 
Det var en mysig sittning efter dopet. Hank har på sig släktens dopklänning, ni kanske skymtar mitt namn nånstans?

Det finns en del saker som inte känns passande att säga. Jag skriver det. Jag är ledsen över att jag inte fått vara fadder till något av de nio kusinbarnen. Började gråta efter dopet, av många anledningar. Men mest för att jag kände mig missförstådd. Tror dom inte att jag klarar av det? Tycker de att jag är för vilsen, omogen eller ovärdig på annat sätt? Eller har de helt enkelt bara glömt bort mig. Min bror fick bli fadder redan vid barn nummer 3 och sedan dess har det så säga fötts ett nytt hopp vid varje nyfött barn. Jag känner mig redan som en fadder till samtliga barn, och det kanske borde räcka? Jag skulle ställa upp för varenda unge, när som helst. Det är mer känslan av att vara bortglömd, förbisedd eller helt enkelt bortvald. Men hur frågar man sina kusiner om det? Och frågan är, vill jag faktiskt veta?


 
Jag tog sprutan idag! Det kliade en stund efteråt, men gick över.

  
Som belöning för vår solidaritet gentemot de gamla skröpliga, de sjuka svaga och de små sköra liven fick vi varsin festis! Julia, pappa och jag gjorde sällskap i Terra Novaskolans matsal.


Såg Peter Pan, spelade spel och åt tacos.

  
Såg Peter Pan på Uppsala Stadsteater och åt middag med mina syskon. Förlåt Pernilla för mittenbilden, men den är så satans rolig! Säg till om den ska väck.. :)


  
 
 
Sista kvällen med finaste Uppsala-crewet!

ThingsIWouldNeverWearGame!

 
Åhlens. Jocke stylad av Ida. Peter stylad av Jocke. Ida stylad av Peter.

  
New Yorker. Jocke stylad av Peter. Peter stylad av Ida. Ida stylad av Jocke.

Så går det till: Välj affär. Bestäm vem som väljer åt vem. 10 minuter, tre plagg. Asgarv i provrummet.

Klubb Sockerdricka.

  
Min bror Per är snygg. Mindre snygg med Jobjörn. Jag och Gabriel (han som "var där" där Palme dog!).

 
Män med skägg. Två favoriter. Niklas och Johan, magister Persson.

 
Job, Fredrik och Herman. Emma och Job.

 
Sanne dansar. Per dansar.

  
Roberts svartsjuke-look. Jag är nämligen ute efter hans tjej. Hon som gapar.

 
Fia och jag tonårsposerade.

 
- ÖÖH, har du leg??

Uppsaladagar, jag ligger lite efter..


Vi hade förberedelser för sushikväll. Jag försöker härma http://www.youtube.com/watch?v=8lXdyD2Yzls - Most dramatic! Jag kan se det här klippet om och om igen.. Fruktansvärt roligt!

  
 
Så mycket laaaaaax! Jocke med ett av sina tusen ansikten.

  
Mi. Martin. Robert. Peter

  
Ätbart även för ögonen. Knutsson och jag. Jag är lite kär i en författare som Robert vill äta upp.

 
Martin åker på rumpa nerför trappen och ramlar. Diesal gillar inte kameran.

  
Mi äter glass. Jockeface nummer 348. Peters gap.

Mina fina tjejor.


           
  
    
   
  

^
Emmas kamera


Idas kamera
v

         
Emma. Julia.

 
Linnea. Ida.

  
Maria. Elena.

En dag i gyttjan.

Besökte en sån där mysig hundpark i Uppsala med Mi och Diesal för två veckor sen. Hundar får springa lösa på öppna ytor och socialisera sig. Jag är hundsugen.

  

Sen såg vi film. Och jag upptäckte att jag sitter med på Larsson/Dambergs Hall of fame - Fotoväggen. Smickrande!


Linnajas kalas!

  
  
  
Linnea fyllde 24 i början av november, det firades med bakverk hos farmor på Söder!


Har jag någonsin varit olycklig? På riktigt?

Jag har alltid setts som den som är glad. Ändå har det så länge jag kan minnas funnits ett stort mörker i mig. Så är det väl, se bara på clownen. Den gråter. Men jag har aldrig haft någon större anledning till att känna olycka, att låta det mörka ta sig uttryck. Jag har haft en friktionsfri uppväxt med mycket kärlek, överlevde högstadiets vilsna tonårskurragömma med mina tjejer och visst har det kommit smällar, men inte som nu. En tid att ifrågasätta om den Goda sidan kommer vinna i slutet. Och det är ju det jag hakat upp hela min existens på. Att det Goda kommer vinna i slutet. Men vafan, trodde jag verkligen jag skulle leva genom hela mitt liv och aldrig uppleva sorg? Really? Jag har varit så jävla bortskämd. Det är först nu jag kan förstå andra människor, jag måste väl se någon fördel med det.

Ja, jag ska träffa någon professionell. Ta det lugnt. :)

Lyssnar på Shirley Clamp - Jag tar en annan väg. Tänk om man kunder göra ifrån sig de ljud som hon gör.

Ett gammalt Arkeninlägg.

Från november 2007

Söndagsfika på Arken, vi disskuterar om vilka av oss som levde samtidigt som Palme levde. 
Ida - Jag levde ju, för jag är född 85...
Tjej - Jag vet inte, jag är född 86 men i vilken månad dog han?
Tjej 2 - Var det inte februari?
Ida *retas* - Hur gammal var du då, Gabriel?? (Gabriel fyller "jämnt" nästa år, till hans stora förtret)
Gabriel - Jag var där...

tystnad

Gabriel - Alltså.. eeerhm.. hehe. Jag var i Stockholm då...

Möjligheternas höst?

När jag såg hösten 2009 komma tänkte jag att det skulle bli möjligheternas höst, hösten då allt kan hända och jag är obunden och fri. Ända in i november höll det, innan smällen kom. Jag reste, jag började min praktik och kände att jag var nästan sådär lycklig som man kan vara. Sen vändes allt upp och ner och satte nya perspektiv. Allt är i rullning. Ställ inga frågor för ni får inga svar. Jag vet bara att det har förändrat mig som människa och satt mina värderingar i gungning. Existensiell ångest på en nivå jag aldrig tidigare tvingats till.
En olycka kommer sällan ensam. Jag har tidigare förlåtit november när andra har hatat den för att den månaden är så dyster och mörk, men nu har november snart gjort sig en fiende i mig. Folk dör. Julias farfar. Emmas mormor. Vårt gäng hade mycket att prata om när vi sågs i Stockholm i helgen. Så här djupt ner vet jag inte om vi talat förut. Och det var det bästa vi kunde göra. Jag har sagt förut att det är så fint att vi fortfarande har ett utbyte av varandra, efter mer än 10 års grupptillhörighet men jag säger det igen. Fint är ordet!
Nu är det snart dags att lämna Uppsala och ta tag i det som väntar hemma på ön. Jag ska göra en minnesbok från min resa, klippa, klistra, minnas.
Sitter och lyssnar på Peter när han pratar lärarrollen och lagar sushi. Jag bor hos Peter och Jocke och mår bra mina sista dagar i Uppsala. Nu är det snart dags att assistera honom. Lax, mitt konungarike för en bit lax!

Födelsedagspresent från en instabil tvåbarnsmor!

Så fort Britney släpper en ny singel och jag ska lyssna första gången på den känns det lite som att jag öppnar en födelsedagspresent. I ett land där man aldrig blir besviken på paketet eller behöva be om kvittot "utifall den inte passar". Britneys 3 svänger, måste lyssna mer.. och mer.. och mer.. Denna instabila tvåbarnsmor kan fortfarande leverera, jag undrar bara vad det kostar.. Videon hittar jag inte ännu. Ska tydligen inte hålla Britneystandard.Nu ska jag bege mig för att träffa mina brudar. Emma, Maria, Linnea, Julia och Elena. På en sån där brunch. När man kombinerar två mål mat och tycker att man är lite kontinental. Hoppas på lite bättre väder.

Med hund i knät.

Sista dagen som extra familjemedlem i det Larsson/Dambergska hushållet. Har Diesal i knät och myser. Jag vill ha hund. Förstår mer än någonsin det där ovillkorliga, alltid förstående, aldrig ifrågasättande. Relationen till ett djur. Djur är att lita på. Djurs känslor är beständiga. Annat kan man säga om den föränderliga människan. Nästa vecka bor jag hos Peter och Jocke. Tre våningar upp. Ännu en vecka på praktiken i praktiken.

Nu, Stockholm med tjejgänget!

Tre fyr och tre tvåbenta på 55 kvadrat.

Har påbörjat praktiken och trivs väldigt bra. Fräschar upp med lite nya övningar och fördjupande tänk. Lyxigt värre att ha elever som valt teater som huvudämne. Klasserna är som små skinande ljus. Dom kanske är inne i en bra period men wow, vad de skapar! Idag har jag ingen praktik för att samtliga elever har utvecklingssamtal.

Bor på Arken hos Mi och Robert och Diesal. Sitter i köket med Robert mittemot på en dator och två extra hundar runt benen. Det är Quantas och Yummi som är på besök. Nästa adoptivföräldrar på Arken blir Peter&Jocke. Jag har även fått låna en cykel på skolan. Så nu är jag liksom lite mer på riktigt tillbaka i Uppsala. Och idag ska jag kolla hur brorsan bor ute i Gunsta och ikväll ska jag leka med Henrich! Härliga tider, strålande tider.

I helgen som gick var jag en sväng i Stockholm och firade Linneas födelsedag. Kändes lite skumt att inte fira det på Sömmerskegatan i Visby utan Skånegatan i Stockholm. I helgen som kommer ska vi träffas, tjejgänget. Planera vår 25årspresent till varandra - Barcelonaresan - och ta tiden att mötas en hel helg. Emma, Julia, Maria, Elena och Linnea. Isabel kan inte komma till helgen men hon vill följa med på resan.Mi fick en liten tackförattjagfårbohärpresent av mig.
Eftersom Robert är borta så mycket så gav jag henne en LPskiva med substitut-Robert.
Man fick en snygg plansch också.

Uppsala, nästa utmaning.

Då var man i Uppsala. Dags för nästa äventyr. Är på Bolandgymnasiet och har praktik på dagarna. Träffar vänner på kvällarna. När huvudet känns tungt och febrigt? Bamyl koffein! Tjoho!

Mot Aten! Sista anhalt!

Tisdag 20 oktober

14:51
Jag trodde jag skulle bli uttråkad när vi lämnade kusten. Men naturens dramatik med höga berg och djupa dalar och horisonter mellan Larrissa och Aten håller mig intresserad. Jag vet inte hur jag ska klä det i ord. Tunnlarna blir nästan sköna avbrott, så man får andrum, reflektera över det man ser.

16:21
Undrar om de grekiska resenärerna är less på vyn. Man blir kanske det när man åkt en sträcka flera gånger. Men jag blir aldrig trött på kustremsan till Klintehamn!

Torsdag 22 oktober

13:14
Har inte skrivit på över ett dygn, har haft fullt upp med galna, intensiva och härlig i lagom doser-Stefanos. Igår hade vi en skön, avslappnad dag i Aten som avslutades med fika med två andra couchsurfare. Eller nej förresten, som avslutades med en kackerlacka på golvet. Mitt livs första kackerlacka! Idag, Akropolis. Blir så himla historiekåt och tror att folk inte uppskattar vad de ser på samma sätt som jag.

Akropolis i alla ära, men här sitter jag på fjärde raden där Sofokles och grabbarna hade sina premiärer!  DIONYSOSTEATERN! Jag begär inte att skolklassen bredvid ska förstår. Det räcker att jag är här. Vädret är perfekt. Det blåser lite och solen lyser. 22 grader. Jag har nu sett Dionysosteatern och kan nu avsluta min resa. Bara upp på berget, sen kan jag checka av det på things-to-do-before-I-die-listan.

Uppe på Akropolis är utsikten nog det mest imponerande. Svårt att fånga med kameran. Förstår att de stora snubbarna hängde här. Rätt inspirerande. Ser framför mig hur de snubblade nerför trapporna och slog halvt ihjäl sig efter en blöt kväll. Ibland avbryts turisternas sorl av visselpipor. När någon plockar upp en sten eller när någon tar ett foto med en tydligen förbjuden flagga. Vakter som håller ordning. Vi ska väl vara glada att vi kan ströva här så fritt som vi gör.

16:23
Note to self: Inte äta på tunnelbanan. Inte ens på stationen. Förbjudet! Fick en tillsägelse idag.


Fredag 23 oktober - Sista dagen

Efter en bussresa och lite gång är vi äntligen på stranden. Badar fötterna. Gillar läget. Men är allt bra sliten nu. Stackars Stefanos som får ta allt gnäll. Men han verkar inte klaga. Snarare tvärtom.
Firade sista kvällen med att bada badkar. Plötsligt ser jag, utan linser och glasögon, att något simmar bredvid mig i badkaret. Jag skriker "IIH!" och Stefanos bankar på dörren. "What happend?" "I've got company..." Drog åt mig handduken och Stefanos fick kliva in och plocka bort djuret, som inte var en kackerlacka utan något oidentifierbart. Måste varit en rolig bild. Jag i handduk och schampoo över hela huvet.


Lördag 24 oktober

9:47
Nu är jag på väg till flygplatsen. Flyga hem, ta båten. Sen då? Tillbaka till hösten. Livet. På gott och ont. Längtar till projekt, rutin, kontroll. Sverige. Men kommer sakna solen.

23:07
And so it is. Jag vet inte vad imorgon har att ge. Men efter att ha träffat elever på båten hem vet jag att jag längtar efter Donner. Trygghet? Borta bra men hemma bäst? Längtar efter att göra något som betyder något. Som förändrar liv. Omvärderar livssyn. Som bygger och stärker. Öppnar ögon. Öppnar världar. Följer röda trådar och går vilse. Ladies and gentlemen, we will arrive in Visby in about 10 minutes.

 
Promenad i nationalparken. Jag kramar träd.

  
Fika med couchsurfare.

  
   

Dionysosteatern.

 
  
 
 

Akropolis.

 
- Vad gjorde du fredagen 24 oktober?
- Nääh, inge särskilt, jag låg på stranden...

  
Mina sista tre bilder. Stranddans i Aten.

Thessaloniki.

Söndag 18 oktober

11:57
Stannade hemma igårkväll och har sovit många timmar. Försöker bota min förkylning. Det går åt rätt håll! Äter frukost och tittar på grekiska dag-serier. Fars skulle jag tro. Ett glas vatten dricks aldrig fars, en slags gyllene regel. Det spills, hälls, kastas eller balanseras. Skulle vilja använda såpoperar från andra länder i min undervisning. Gissa repliker? Man får sjukt konstiga idéer, en kvinna (eller är det en man?) som inte verkar riktigt riktig har en tröja som är prydd med små dockor längs urringningen. ?

10:01
Segaste dagen på resan and I love it! Promenerar med hunden, äter mat utomhus... En riktig söndag! Jag njuter av grekisk mat och systrarnas sällskap. Jag har fått en ny favorit, hon heter Petroula, sök på youtube! Hon är väderslampa på en grekisk tv-kanal.


Måndag 19 oktober

00:29

Hänger på ett café med systrarna Sofia och Katarina och två vänner. Jag vill adoptera samtliga gatuhundar och hemlösa. Trivs väldigt bra med systrarna och deras vänner!

12:13
Allt jag äger luktar rök. Man kan inte resa genom Europa och be folk släcka ciggen hela tiden. Sitter på en disig strandpromenad. Det är faktiskt turister ute, på en måndag i mitten av oktober. Samlar energi till att ta mig uppåt.

14:49
Det är något visst med städer som ligger på höjden. När man svettat sig upp är det värt utsikten. Sitter på en restaurang och håller på att svimma. Behöver vatten. Bredvid mig sitter en äldre man med det mest fantastiskt vita lockiga håret man kan tänka sig. Skymtar lite mörka hårstrån som vittnar om ungdomens svarta.  Det är stunder som dessa som man önskar att man hade fotografiskt minne och kunde framkalla bilderna från hjärnans hårddisk.

22:05
Ute i parken med Katarina och Kristina. Snart går vi till ännu ett kafé. Börjar bli lite kyligt att sitta utomhus nu. Men bara lite kyligt. :) Lämnar Thessaloniki imorgon, åker söderut! Mot Aten!


 
  
Systrarna och jag på kafé. Gillade "övervakningskameran" i papp.


Bara sådär ba, mitt i stan ba. Älskar sånt!

  
 
Utsikten var.. helt okej.. :)

  
 
Kristina leker dekis-morsa! Alla ville låna söta valpen Loke. Ägaren i rött rakt hår bredvid Katarina.
När vi kom hem ville Sofia och hennes kille busa, så Chiquita fick ta den smällen.

Thessaloniki.

Lördag 17 oktober

Efter klockan 2 nånstans, grekisk tid
Har efter några grekiska om och tillbakatillstorstans men hittat Sofia, en mycket snygg och trevlig 19årig couchsurfare. Bor i hennes vardagsrum med den svarta blandrasvalpen Chiquita. Efter lite lätt kvällsmat och lärakännasamtal ska här sovas. Imorgon, Thessaloniki - vad har du att erbjuda?

13:27
Efter att ha börjat dagen med hundbajs på golvet och kall dusch sitter jag äntligen vid havet. Fattar inte hur jag skulle kunna leva länge utan att se havet. Floder i all ära, men havet... Samma plats där jag sitter nu har andra suttit och känt samma sak. En fjäril dansar över det skitiga och grådaskiga vattnet.  Ett tonårspar med ett femte hjul myser vid kanten. Hav är romantiskt. Nu låtsas killen kasta i tjejen i vattnet, hon skriker förtjust. För hon litar på honom.

14:48
Har ätit resans dyraste och sämsta lunch. Goodys my ass! Har hamnat vid havet igen. Varför flytta på sig? Folk har helg, det är lördagspromenader och mys.

16:24
Gatuhundarna i Thessaloniki är stora och feta. Ser ut att ha ett rätt bra liv. Vill alla hundar ha ett hem och en familj som tar hand om dom? Kanske de gillar sitt singel-i-storstan-liv. Åt mycket god glass på väg upp från havet. Violsorbé tror jag det var, hon kunde inte det engelska ordet.

21:51
Efter en böngryta och lite grekisk kvalitétstv sitter vi nu ett gäng tjejer och låter oss bli spådda i kaffesump av en av tjejerna. Hon slog upp min sump och sa direkt: You are a very happy person! Sitter nu och lyssnar på de andras domar.

  
 
Äntligen havet!

  
Spåkväll med brudarna. Chiquita, bajsvalpen.Skopje.

Onsdag 14 oktober

10:20
Har vaknat i Skopje. Paniktvättat i handfatet och nu hänger mina underfjax ute på den soliga men kyliga balkongen, med utsikt över de tre korsen. Tomi är på jobbet och jag sitter i en lägenhet någonstans i Skopje, utan karta, utan vetskap om var jag är. Utan pengar i rätt valuta. Let the games begin!

12:24
Så. Jävla. Levande. Hittar på första försöket, på ren och skär känsla. Kände efter vilket håll stadspulsen gick åt, följde strömmen. Hittade centrum, köpte en karta, mest för sakens skull. Känns helt rätt att komma hit. Mindre stad. Älskar att se bergen som omringar. Macedonia, 12 points!

12:58
Barn är lika söta vart man än är. Sitter och flirtar med en liten skönhet. Vi kommunicerar via pruttljud och sång. Hon håller på att lära sig att gå. Tänker många tankar om föräldraskap. Om och när? Gick vilse till en av de stora marknaderna i stan och började prata med en kvinna. Hon hade en vän som bodde i Malmö. Fler jag träffat på resan har känt till just Malmö. Och Lukas Moodyson. Och Stieg Larssons böcker.

13:50
Tjejen i informationsdisken för Skopje stad måste ha väldigt lite att göra. Hon försökte hålla mig kvar hur länge som helst. Skopje är mysigast hitills. Kanske just för att det är en mindre stad.

16:59
Promenerande. Sett gamla stan. Den stora bazaaren. Alla städer blir så mycket vackrare med berg runtomkring. 
Gick lite vilse i gamla kvarteren och snubblade in på en trädgård som tillhörde en moské. Där satt bara män och jag försökte dra mig till minnes hurvida kvinnor var välkomna här eller inte. Från moskéns högtalare hördes en mansröst. Männen tittade storögt på mig. Jag kände mig så vit, så fel kön och så fel plats. Men en man log mot mig och gestikulerade att jag skulle ta av mig skorna och gå in. Männen log och verkade tycka det var lite spännande att en turist hittat dit. Jag gick in och trivdes en stund i dörröppningen. Heltäckningsmatta är så mycket mer än bara bakteriehärd, tänkte jag. Det var ganska tomt i den lilla salen. Mest barn och en hörna där en man hjälpte några barn med läxorna. Som ett fritids. Jag gillade mitt första besök i en moské.

19:23
Jag är kanske bäst! Hittade hem utan att gå vilse, utan att fråga om vägen och utan karta! BÄST! Sitter på Tomis soffa och lyssnar på musik från telefonen.


Torsdag 15 oktober

13:29
Hade en mycket trevlig kväll igår. Satt på ett öl-hak med Tomi och hans vänner. En kille fyllde år. Min bordsgranne var liten, men pratade mycket och högt. Killen mittemot levererade one-liners. En kille sa inget på hela kvällen. Jag skrattade mycket. Stället hade som grej att man beställde in jordnötter i skal, och när man skalat sina nötter så kastade man skalet på golvet. Vid stängning fick man typ vada fram i jordnötsskal. Rätt rolig idé. Kändes fånigt svenskt rebelliskt att faktiskt kasta skalet på golvet. Fick även lära mig var det finns apor i Makedonien, såklart staden där Michail och Vlatko kom ifrån. Haha. Samma skämt, olika länder. Derby i smädningar.
Sitter på en restaurang nu och jag försökte beställa lax. Servitören sa att laxen tyvärr var slut. Jag tittade ner i menyn igen och servitören visste liksom inte vart han skulle ta vägen så länge, så han backade från mig. Alltså, gick baklänges, med blicken fäst på mig fortfarande. Han såg otroligt komisk ut och liksom drog benet efter sig. Som att han var beredd på när jag bestämt mig för något nytt. Har spänningar i nacken, snor i näsan och vitaminbrist.

18:15
Har haft en trevlig dag med Bojan, en kille jag mailat med på couchsurfing. Han visade mig runt på knacking engelska och snackade mycket skit om albanerna men försökte att inte låta partisk. Låter som den klassiska "Jag är inte rasist, MEN..." Vi pratade om att man inte ska säga FYR Macedonia - bara Macedonia, om var egentligen Alexander den store kom ifrån och om Bojans längtan till Stockholm. Han är väldigt intresserad av Sverige, tycker det verkar vara så städat och fint här.

Istället för att hänga med Tomi och hans vänner på vinfestivalen i city går jag och lägger mig i den lilla ettan och hoppas på att sova bort febern.


Fredag 16 oktober

02:13
Vill jag veta vad klockan är? Hade sovit i nån timme när Tomi och två vänner kommer hem, tänder lampan och ska se på film! Helt utan pardon! Det är bara att gilla läget. Tur att det var en animerad barnfilm. Det regnar ute så jag kan förstå att dom inte ville hänga kvar på vinfestivalen. En bit in i filmen tar Tomis vän upp en konstig cigarett. Vad faaan... Dom frågar om jag också vill ha lite weed. Jag tackar nej. Konstigt, tyckte grabbarna och Tomi säger att han bara har haft en gäst innan mig som tackat nej.

13:06
Slut som artist. Jag är sjuk. Tidigare har det bara satt sig på mildare väg, lite snor och lite halsont men idag är huvudet tungt. Har fått tag i en trevlig host i Thessaloniki, åker tåget idag 17:15.

14:01
Har blivit benådad(?) för någonstans hittade jag energi att ta mig och min packning till McDonalds. Närmsta matställe. Känner mig tuff. Independant, jävligt sjuk, woman.  Längtar efter Grekland!

14:10
Jag har glömt att borsta tänderna idag!

16:42
Väntar på tåget. Någonstans hämtade jag ytterligare kraft att orka. Gick till tåget. Hade sparat pengar till taxi men gick ändå. Ska få sitta ner i flera ljuvliga timmar. Tåget är försenat. Sitter i ett rökigt väntrum och lyssnar på makedonska tonårskillar med musik på sina mobiler.

18:17
Sitter på tåget mot Thessaloniki. Med alla veckopendlare. Det här är anledningen till varför jag inte rest på fredagar eller söndagar tills nu. När de två( bara två!?) vagnarna rullade in på perrongen kände jag den gemensamma paniken hos de hundratal människor som samlats för att åka. Trodde jag skulle få stå i fyra timmar men hade overklig tur att få sitta ner. Det var bara att le åt situationen så blev allt bra. På perrongen var jag den enda med rött hår. Så har det varit rätt länge på resan.

21:17
Fick trevligt pratsällskap i en timme. Två studenter vid universitetet i Skopje, en 15årig tjej och en 32årig kvinna. Universitetsstudenterna pratade mest. Fick en sån skön energiboost av dom! Passkontroller med två minuters mellanrum. In och ut ur landet. Nu är jag tydligen i Grekland.


 
Moder Theresa föddes i Skopje.

 
Stenbron.

 
En skön kväll med grabba' u nötta'! Min värd Tomi i gult.

  
Utsikten från Tomis balkong.

Sofia - Niš - Skopje.

Måndag 12 oktober

10:59
Förkyld. Förkyld och myggbiten. Är hemma och äter frukost för första gången på flera, flera dagar. Är hos min cs-host Bojo som är förkyld och ligger instängd på sitt rum. Har mest träffat hans tjej Zlaty. Det här paret har varit värd till typ tusen couchsurfare. När man går in på deras presentation är den överbelamdrad med referenser, bilder och vänner. Jag ställer mig själv frågan; blir man aldrig trött på folk som ränner hemma hos en? Jag kommer nog vara rätt picky som host. Inte ha för mycket folk hos mig. Har inte tvättat på ett tag så det är nog dags att faktiskt köpa nya trosor. Tänker på november - december och vad som ska hända då. Denna hösten 2009 - möjligheternas höst.

12:27
Mår konstigt. Det kliar överallt. Tung i huvudet. Matt. Kisar med ögonen. Ska ha en lugn dag i Sofia. Sitter vid S:t Georg rotundan och ser människor som söker sig till historiska platser för att skriva sin historia.

13:01
Samma bänk som igår. Efter S:t Georgs rotundan blir det Alexander Nervskikyrkan för att bli lite måndagsreligiös. Det finns så många människor jag vill rädda. Vet inte var jag ska börja. Nu skiner solen starkt.

14:30
När jag sitter ner mår jag bra. Ska fan sitta ner hela dagen. Känner mig sjuk, fet, ful och totalt oattraktiv. Det finns väl nån mening med det med! Dricker varm morotsjuice och tänker att så får det fan inte gå till - måste be om is. :) Kanske skulle passa på att be om att de skulle klä på servitriserna på restaurangen här. Såhär korta kjolar och djupa urringningar skulle inte funka i Sverige. Bilden på menyn är underbar. Be Happy - och halvnaken!

Klockan är kväll. Efter 20:00 i alla fall. Orkar inte titta. Har skrivit 12 vykort idag. Fick hjälp att hitta till postkontoret av en snäll ung tjej. Hon hade varit i Sverige och sa att det var kallt där. Undrar om svenska tjejer är lika "piffiga" som här i öst? Många är uppklädda, högklackade och sminkade. Kommer väl se när jag kommer hem med mina nya balkan-ögon.


Tisdag 13 oktober

11:57
Tåg mot Serbien igen för ett mellanstopp innan Skopje. Går inga tåg direkt. Stannar i Niš. Kallaste dagen hittills. 9 grader. Total regnstorm över Sofia. Har klätt mig i hela regnstället. Ser ut som en ghostbustermarschmallow. Längtar efter värme och rena kläder. Nu stormade en skelögd kvinna in i kupén och gormade något på bulgariska. Jag sträcker mig efter fleecefilten och bäddar in mig.

12:59
KALLT. Sitter och fryser med en tjej från Bulgarien. Undrar varför ingen pass-dementor är skeptisk mot mitt pass medan alla andra får tusen frågor. Kan urskilja att dom frågar efter hemadress, vart dom är på väg, vad dom ska göra där. Det är härligt att åka tåg bland berg, men ge mig soool!

15:42
En timme sena och inte en skymt av Niš. Serbiens natur är ingen dålig pausunderhållning. En man kom in i kupén och började "laga lampan", trodde jag. Han tog loss hela paketet och började plocka fyrverkeripjäser ur hålet i taket. Jag hade brutalt svårt att hålla mig för skratt. Harmlös smuggling? Vad hade jag gjort om det var vita påsar, eller vapen? Jävligt hjälplöst. Min packning är iskall. Det här är inte humant. Flickan mittemot skakar. Jag prisar mig själv att jag köpte fleecefilten!

16:22
Om jag dör här i Niš, så vill jag ha en knasig, utflippad begravning under kontrollerade former. Mina fötter, jag har mist känseln i mina fötter! Och JUST FAN, jag har rest bakåt i tiden! Så jävla snurrigt med tidsskillnad!

16:30
Har irrat runt i en mataffär, handlat lite där, irrat in på en kinarestaurang, fått hjälp till bankomaten, beställt något jag inte har en aning om, håller tummarna för att det går att äta. Personalen har tagit väl hand om den vilsna turisten. Tror inte Niš har så mycket turister. En grå håla i södra Serbien. Ser på serbisk MTV. Blir uppassad av två söta serbiska servitörer. Fast jag ser förjävlig ut! MTVkanalen har Matchmakerfunktionen på, lite roligare namn än hemma. Micca + Nebojsa. Atilla + Sanja. Mira + Branislav. Boris + Ana. Jovanka + Bojan.

18:29
Sitter i förnedringens väntrum. Har av vänlighet svarat på en alkis tilltal och nu blir jag inte av med honom. Har till och med bett om hjälp av några ungdomar. En stackars student har tagit över honom nu och försöker göra sig förstådd på rätt språk. Två äldre tonåringar skrattar gott åt det hela. Snälla Skopjetåget - Kom och rädda mig! Jag är så varm i ansiktet efter kylan idag att jag blir tokgenerad. Här får man för att man är trevlig! Tågen är alltid sena i Serbien!

21:14
Vi tackar Alexander från Vladicin Han för sin medverkan. Han hjälpte mig på rätt tåg och med väskan. Schyssta killen! Nu är jag i en varm fullsatt kupé på väg mot Skopje.

22:47
Yes, äntligen! Första passvakten som var lite skeptisk och ställde frågor när han kollade passet. Kanske för att han var den första passvakten jag mött på resan som varit rätt säker på engelska. När han frågade om jag reste för business svarade jag travelling trough Europe. Jag var så nära på att svara Business, att jag skulle hora eller skulle sälja droger. Men man är inte alltid rolig när män i uniform  närmar sig.

23:11
Nästa passkontroll - Nu är jag i Makedonien och har fått det.. eh.. trevligaste mottagandet redan vid passkontrollen. Andra man att kolla mitt pass sa "Aaah, Sweden! Svenska.." och avslutade kollen med "Welcome to Macedonia" och blinkade med ögat, sådär på gränsen till för mycket. Han gjorde samma procedur när han kom tillbaka för att stämpla passet, trots att han tidigare sa att det inte behövdes.

När jag kom fram till Skopje blev jag lite nervös. Fick inte tag i Tomi och var inte sugen på att åka taxi med taxichauffören som uppvaktade mig sedan jag klivit av tåget. Hostel Hostel? gormade han. 10 euro! Taxi Taxi? Fick låna en telefon av två killar på stationen och precis när jag fick signal kom han in genom dörren. Svårt att missa Tomi, han är två meter lång. När han kramade om mig och pussade mig på pannan kände jag mig sådär barnsligt liten och trygg. Welcome to Skopje!

 
S:t Georg rotundan.

 
Alexander Nersvkikyrkan. Här började en dam prata med mig. Hon kändes skärpt och såg rätt klar ut, men när man blickade över hennes kläder så fattades tyg på vissa ställen, en strumpa här och lite trådar där. När hon flyttade lite på kavajslaget så skymtade hennes bröst förbi. Hon hade blontgrått hår och bruna ögon och hade inte ett gott ord att säga om kommunismen.


Menyn på restaurangkedjan Happy.

Sofia.

Söndag 11 oktober

05:03
Vaknar sjuk. Ont i halsen en timme från Sofia. Ja ja. Får väl tacka för trevliga två veckor och fyra dagar i friskhet! NÄSSPRAY! My hero! Cocacola för halsen. Hydrokortison för betten. Ge mig bättre hälsa, snälla!

06:12
Tågjäveln var i tid, före klockan 6 dessutom. Har inte hänt tidigare på resan. Har faktiskt sminkat bort det värsta av betten, jag mår psykiskt dåligt av att ha dålig hy. Okej. Två veckor och fem dagar på resande fot. Två veckor kvar. Självklart måste det komma en dipp. Så länge jag klarar mig undan illamående och huvudvärk! Sitter på en av alla dessa tråkiga tågstationer och undrar när livet ska börja. Längtar hem. Bort. Är svag. Det kliar i Bulgarien... :)

8:14
Har träffat en mycket trevlig brasilianare. Fernando. Vi har ätit frukost ihop och inväntar dagsljus i Sofia. Gick på toaletten på stationen och skrattade lite lätt panikartat. Inga toalettstolar. Toaletthål. Måste man så måste man. Missade hålet första tre försöken. Mitt kiss är nu deras problem! HA! Är nästan skadeglad och lite lycklig. Mår bättre och är gladare sen jag träffade Fernando. Tänk vad mycket trygghet en främlig kan inge.

13:04
Har efter sjukt mycket vilsegångande hittat hem till Bojo och Zlaty. Har duschat och smort in mina bett. Ser fortfarande inte riktigt klok ut. Ska bege mig ut för lunch. Lämnade Fernando på hans hostel och lämnade mitt telefonnummer på hans väska, så vi får väl se om vi kan hänga nåt i Sofia. Är inte så pepp på staden, än. Borde gå ut och låta staden överraska mig! Är nedstämd pga mitt ansikte. Ser ut som att jag varit i slagga och myggan vann.

15:58
Söndagsmys över Sofia. Promenader i parker, skateboards och inlines. Förälskade par. Jag ser monument på monument utan att veta dess historia. Men jag vet att för mycket info är för mycket info.

17:57
Varenda tonåring har gått man ur huse för att bevittna en MTVsändning i centrala Sofia. Man är bara 14 en gång.


Det ser faktiskt bättre ut på fotot än det var i verkligheten.


Ännu en rolig skylt utanför en kyrka.

Bukarest.

Fredag 9 oktober

13:52
Ska träffa en annan cs-kille nu, promenad i stan. McDonalds räddar min magen, mycket näring i Big Tasty! Är lite nervös för skörbjugg. Befinner mig i ett slags skönt mellanläge. Behöver inte resa än, Alex vill att jag stannar till söndag. Får se om jag får någon soffa i Sofia. Hemlängtan. Kanske en månad var att ta i? Fullfölja uppdraget!

17:40
Insmord i alsolgel och tagit allergitablett mot myggbett. Kämpade hela natten mot en elak flygande jävel. Behöver jag ens dra Draculareferensen, eftersom jag är i Rumänien? Kanske är därför som jag är trött och låg. CS-kille nr 2, Tiberiu, har visat mig lite delar av gamla stan. Trevlig kille! Pratade en hel del om hur vi alla är människor var vi än lever och verkar. Lätt att glömma ibland.

21:51
Rumänsk restaurang. Ensam tjej vid bordet. Vackra italienska män. Man borde haffa en italienare. De blir bara snyggare och snyggare med åren. En trevlig couchsurfingmiddag.


Lördag 10 oktober

12:05
Myggbett. Mitt vackra ansikte är förstört. Väldigt äten. Sätter sig verkligen på humöret. Ser inte riktigt klok ut. Måste sminkas över.

14:56
Sushi på ett hippt inneställe. Med Chris och nyanlände Nicolas med filmstjärneleendet från Canada. Lyssnar på när Chris berättar om hur revolutionen startade i Timişoara. Funderar på att ta natt-tåget till Sofia.

18:27
Biljett bokad. Sofia. Inte en dag för tidigt. Måste röra på mig. Bukarest blev en trygghet men nu är det dags att åka. Borde komma tillbaka om 20 år och se vart det står då. Myggbetten dödar mig. Mitt ansikte och mina händer är förstörda. Nu vill jag åka neråt i två veckor.

20:06
Äntligen. Hade glömt bort känslan av att resa. Hade en mysig och rolig avrundning i Bukarest med Chris och Nicolas. I'm off to Sofia! (För de som har facebook ligger en film ute som Nicolas har klippt ihop)

Chris - You're gonna be famous.
Ida - Is that a good thing?
Chris - Yes, it is.
Ida - Famous... For what?
Chris - I don't know... Teaching? You've got that something.

Bukarest.

Torsdag 8 oktober

10:07
Bukarest är något slags mellanläge. På ett sätt vill jag bara härifrån och fortsätta min resa. På ett annat vill jag stanna kvar och vila ut, träffa de jag lärt känna. Min värd Alex och hans tjej är väldigt roliga. Råkade skämta lite om husets standard igår och råkade använda ordet "shitty". Han blev lite seriös och sa att han faktiskt städat lite. Jag skämdes. Över svenska välfärdsideal. Men... Ja. Det känns som ett spökhus. Dragigt, dammiga speglar som står på golvet, stora rum, gamla möbler. Träffade mamman igår och hon var väldigt söt men undrade varför jag inte var lång och blond.

12:26
Har äntligen fattat det där med att äta frukost och lunch under rätt normala omständigheter. Pasta - Here I go! Vågar inte fråga efter fullkorn eller vad det kostar. Mat.nu! Undrar hur mycket jag sticker ut i mängden. Folk har tittat snett på mig sedan Budapest. Skrev ett inlägg på Bukarests couchsurfingsida - Promenadsällskap sökes! Fick massa svar. Ska träffa nån snubbe 13:30. Rumänerna är små. Korta. Undrar om jag är någon slags jätte i jämförelse.

16:09
Har varit i världens näst största byggnad. Parlamentet i Bukarest. Likaså byggt efter diktatorns ego. STORT. Inte alls så vackert men size la grande! Guiden drog detaljer på ett lätt humoristiskt sätt utan att förlöjliga historian. Vi fick vinka från balkongen där Michael Jackson 1992 sa "Hello Budapest!" Aj aj aj... Hilarious! Har inte orkat några cs-dejter nu men har i alla fall en del nummer att ringa i fall att. Är så himla trött.

23:04
Träffade Chris från cs. En trevlig karl på 35 jordsnurr som guidade mig genom gamla stan. Han var väldigt påläst och kunde berätta mycket. Han bjöd på middag (har så himla svårt att låta mig bli bjuden, speciellt av killar, men han fick sin vilja igenom) och helt plötsligt satt vi i hans bil och plockade upp hans kompis och vi åkte på träff för serienördar. Ute i en caféträdgård. I oktober. Alla pratar rumänska. Tur att serier är något jag känner igen. Vi har ju sett samma program som barn. Bukarest börjar kännas som hemma. Jag får komplimanger för min utmärkta engelska. Hoppla hoppla..


- Hello Budapest! (Doh!)


När vi gått klart vår en timmes rundtur sa guiden:
- Well, now you have seen 1 % of the building!

Bukarest.

Onsdag 7 oktober

9:18 (nu byter vi tid - 10:18)
Vilken jävla pärs! Bukarest är inte van att ha turister. Och någonstans så älskar jag det. 3 timmar vilse. Typ. Kommer aldrig glömma skillnaden på Obor station och Obor TRAIN station. Kan inte ringa med mitt svenska kontantkort, fick köpa ett vodafonekort. Äntligen har jag fått tag i Alex, min efterlängtade couchsurfingkompis! Lugnet efter stormen, läge att skratta istället för gråta. Fick hjälp av en mycket trevlig man. Kan tänka mig att han var väldigt vacker som ung.

14:36 - Rumänsk tid
Fick mig en powernap på två timmar. Lång dusch. Lägenheten känns som en gammal kvarleva, att Alex ockuperar den sedan tidigt 1900tal? Tydligen bor hans föräldrar våningen nedanför. Tar bussen till stan.
Vad är det som får en människa att gå ner på knä och kyssa en tavla? Jag är inte religiös men jag älskar kyrkor.
Bukarest är skitigt, stökigt och rätt ogästvänligt. But I like it?

15:07
Denna värme! Tyckte jag såg en skylt som visade 27 grader. Men jag vet inte, eftersom folk går i jeans och jacka! Låter min blick färdas panorama över Unirii boulevard. Tydligen gjordes den avsiktligt sex meter längre än Paris Champs Elysse. Ännu ett skrytbygge signerat Ceausescu. Det blir liksom aldrig riktigt så svindlande vackert som det skulle kunna vara, för man tänker på grunderna varför allt byggdes. Storhetsvansinne. För att mäta sig med hans ego.

15:19
HA! Jag sitter med världshistoriens största karta över Bukarest och folk frågar mig ändå saker på rumänska! Jag ser alltså inte ut som en turist!

19:00
Har spenderat någon timme med en egyptier som blev ganska tröttsam mellan varven för att han försökte ragga på mig. Jag ville bara prata, få lite kulturellt utbyte. Han skulle ta med mig till Madrid och oj oj oj vad han fläskade på... Jag behövde bara gå på toaletten och han försvann. Mycket märkligt.

 

http://resor.se.msn.com/bukarest.aspx - Tips på bra läsning om Bukarest!

Belgrad.

Måndag 5 oktober

9:56
Ut på stan, längs med vattnet.

10:53
Har haft Old man river på hjärnan medan jag letat efter floden. Nu ser jag den. Undrar om man inte kan komma närmare vattnet, sitter en bit ifrån. Strandpromenad men med mer än 50 meter från själva stranden? Funderar på att gå barfota ett tag.

12:09
Känner mig som en riktig turist. Sitter ensam på uteserveringen på en restaurang. Blodsmak i munnen kan inte vara bra.

12:42
Sitter lite på spänn på uteserveringen i Belgrad för att servitören ganska öppet spanar in mig. Jag hatar när folk spanar in mig när jag äter! Så himla jobbit asså. Ibland fantiserar jag att jag är en världsberömd resejournalist och hela branshen darrar inför mitt omdöme.

12:53
Servitören - But you are not born in Sweden?
Ida - Yes, I am!
Servitören - But your hair is red?
Ida - You thought everyone from Sweden would be blonde, didn't you?
Servitören - YEEES!?

14:27
Jag förstår kyrkor som ligger på höga avsatser. När man väl orkat sig upp är det så värt besväret. Tänker på introt i Yrrol av någon märklig anledning... :) Har tagit en annorlunda väg till Kalemegdan, min nya favoritplats och svettas kopiöst. I den lilla kyrkan, eller snarare kapellet, mötte jag Jesus. Första prästen jag nånsin sett som verkligen gått in för looken! Det är ju skitbra, skulle locka fler till kyrkan med lite show!  Det är mycket folk ute hela dagarna, har de inte jobb eller skola att gå till? Har svårt att greppa krigshistoria.

14:55
Ödlor överallt! Det rasslar i gräset vart man än tittar. Gillar verkligen Kalemegdan. Det är som att Visby ringmur skulle ligga på höjden och omfatta fler parkytor och spontana samlingsplatser. Och ha lite längre sommarklimat. Svårt att spela schack utomhus i Almedalen i oktober? Känner mig som en fet amerikansk turist. Hoppas lokalbefolkningen ser igenom mitt feta skal.


Tisdag 6 oktober

14:42
Tänk om alla kunde vara så serviceminded och göra sig förstådd på engelska som mannen i biljettluckan på Belgrads tågstation! Så himla trevlig! Väskan är sjukt tung. Har ju inte köpt något? Hoppas mina kupékamrater inte luktar kiss.

14:52
Smörlåtar på serbiska? My way och Love lifts us up where we belong...

17:41
Ensam i kupén! Tjoho! Pyjamasparty! Börjar känna utmattning i kropp och leder.

18:55
Passkontroll Rumänien. Känns lite som dementorerna i Harry Potter. 
Utsikten. Mitt favoritfoto på resan. Sen är det jag och ytterligare massa gubbar.

 
Samlar lite på roliga nazi-skyltar.

 
Erin och jag på en splava, en båtrestaurang.


Sista myset med Olga!

Belgrad.

Söndag 4 oktober

11:18
Vaknar hos Erin med hunden Olga vid min sida. Minns gårkvällen och hur mitt hjärta börja slå oregelbundet när killarna visade klipp från nyinspelningen av Aladdin, där de spelade just Aladdin och Anden. Jävla drömjobb. Funderar på hur jag ska kombinera mitt ena drömjobb med det andra... Erin är en sån där skön världsmedborgare och det känns som att det kommer bli fina dagar i Belgrad.

13:43
Fler platser skulle tjäna på att ha lite bakgrundsmusik. Lyssnar på vackra, mäktiga körverk i S:t Savas tempel. Även fast det råder totalt renoveringskaos så berör det här mer än andra religiösa instanser (vad betyder egentligen instanser? Jag gillar ordet och tar mig rätten att använda det även om det är fel!) Här är det kitschigt, färgglatt, kaktusar (?), blommor, mattor, tända ljus och den inspelade körens stämmor. Vill verkligen se helheten när den är färdig. Bilder på ikoner som gör något tecken med händerna. Tumme och ringfinger möts, ser ut som meditativ rock'n'roll? Kvinnorna kysser tavlorna. Glaset är lite härligt kladdigt efter mångas dyrkan via saliv. Jag blir rörd och tänker att jag inte ska skämta för hårt med religion något mer.

14:41
Lunch! Crêpes med ost och skinka! Billigt och lokalt. Skulle kanske kosta på mig att lyxa lite mer. 90 diner = 1 euro ungefär... Belgrad är fint. Bredvid mig sitter ett sällskap där en man ser ut som Micke Nyqvist. Jag är så nära på att gå fram och be honom säga "Det är mycket.. som är.. fint" och filma det och skicka till den svenska tvillingen. Det hade varit nåt det! Han var väldigt lik.. Det är mycket.. som är.. likt!

17:28
Har promenerat genom Skadarlija, gamla konstnärskvarteret. Nu är jag vid Kalemegdan, lite som hemma. Sitter på Belgrads gamla ringmur och tittar ut över där Donau och Sava möts. Senare på kvällen här; Ett minne jag vill bevara förevigt. Ett ögonblick jag vill vara i alltid. Uppe på en samlingsplats på Kalemegdan har en grupp människor strålat samman och dansar ringdans. En man på dragspel, en man på ståbas. Massa söta gamlingar struttar med bäst som kan. Yngre gardet håller täten. Tänk om det här kunde hända lite oftare vid Visby ringmur någonstans. Det är så lätt att mötas.

 
S:t Savas tempel, under konstruktion.

 
Skadarlija, konstnärskvarteret. Jag gillar fasaderna.

 
Uppe på Kalemegdan fick vi runt omkring bevittna ett frieri. Killen hade, en helt vanlig söndag, tagit med sin tjej upp på utkiksplatsen. Där väntade tre vänner. Med en stor banderoll... Tjejen bröt ihop, grät och sa Da! Det var sådär jävla hjärtslitande vackert. På sista bilden går hela sällskapet. I solnedgången.Lite dans på Kalemegdan! En tant, som tyvärr inte syns i bild, var så krum i ryggen att hon knappt kunde gå. Hon var så liten, kompakt, bred - en fyrkant - men hon skulle fan dansa!

Supersize Europe.

Lördag 3 oktober

11:51
Okej,. Jag har PROBLEM med maten. Väntar för länge med att äta och när jag väl blir panikhungrig tar jag snabbmat. Måste skärpa mig. Jag måste ändra kosten. Men känner mig helt orkeslös. Supersize Europe? Idag blir det 7:26 timmar tåg neråt mot Serbien - Moooliitvaa!

14:08
En timme har gått fort. Har pratat dålig engelska med min kupékamrat. En man från Egypten, som har två fruar. En i Ungern och en i Egypten. Det funkar tydligen så. Han har bjudit mig på äcklig frukt, hur säger man att den inte var i ens smak när språket brister? Min handling kommer säga mer än ord jag kan ursäkta med. Det kommer se illa ut hur jag än gör. Men jag vill verkligen inte äta upp den!

14:37
Börjar känna hur tålamodet tryter, dålig mat + dålig madrass = dåligt! Och precis när jag lyckats smyga bort äckelfrukten bjuder den snälla, leende mannen på något ärtliknande. Tydligen hommus. Torrt och jävligt. Intalar mig själv att det är nyttigt och bra för mig. Sen bjöd han på något gryn som var salt. Mmm... Salt... Det gick ner. Undrar hur mycket kompis jag är med mig mage nu? Fet mat + svällande gryn och ärtor = AJ?

16:10
In stormar typ tusen uniformsklädda människor och ber om passet. Då lämnar vi Ungern alltså...

16:36
Det är inte länderna som är intressanta, det är människorna. Varför tar passkontroll sån jävla tid?

16:42
Vi måste haft passkontroll precis på gränsen, för några minuter senare är vi i Subotica, Serbien. Inga chansningar här inte. Folk röker ut genom fönstren. Passtämpel, check!

18:19
Bevittnat solnedgång på serbisk landsbygd. Röd och flörtig. Små eldar brinner över slätten. Luktar inte riktigt som hemma. Alla röker överallt. Undrar över statistiken. Paret i kupén ska av i Novi Sad.

20:20
Har pratat med två systrar från Montenegro. Vi pratade om seperationen av deras Montenegro och Serbien. Tydligen bara blivit komplikationer. Tänk om Gotland skulle bli ett eget land.

Ankomst Belgrad. Det är mörkt. Jag är lost. Systrarna ger mig en bussbiljett, förklarar hastigt hur jag ska åka för att komma till Beograd arena och bokstavligen knuffar mig på en buss. Jag åker lite vilse, åker lite rätt. Folk vet inte var deras största arena ligger!!! Eller så vägrar de bara hjälpa en turist. Får dåliga anvisningar. Till slut hittar jag Beograd arena, efter mycket svett och ont i ryggen. Och jag hittar fina Erin som jag ska bo hos. Hon är en amerikanska som vill se sig om i världen. Jag är helt slut som artist. Erin berättar att dom sparat sushi till mig. Jag vill gråta lite av lycka. Hamnar på en liten mysig lördagssammankomst hemma hos en kollega till Erin. Två killar håller låda. Det visar sig att den störtcharmerande duon är de som gör typ alla röster till serbiska barnprogram och tecknade filmer. Jag vill gråta lite till för att den här lördagskvällen går till historian. Vi sitter uppe i flera timmar och tittar på youtube, skrattar och pratar. Och jag är liksom beredd att ge upp allt och flytta till Belgrad. I alla fall klockan 4 på morgonen.

Buda. Pest.

Fredag 2 oktober

12:56
Memento Park. Gamla kommuniststatyer, efter en något ångestladdad bussresa. Jag måste lära mig fråga om vägen! Gick enligt anvisningar i turistguiden till rätt busshållplats, men man kan aldrig vara hundra procent säker på att man verkligen är på rätt sida av vägen. Jag var alltså på väg mitt ut i ingenstans men var för "tuff" för att fråga. Idioti. Jag hamnade rätt ändå. Nu önskar jag att Johan var här, så han kunde berätta saker för mig. Kommunism är inget vackert ord här.

13:37
Hungrig. Mat. Buss till stan. Muséet var ballt. Istället för att förstöra statyerna som så många andra gjorde för 20 år sedan runt om i Europa så räddade man dessa verk, för att visa eftervärlden. Ett bra initiativ. Mäktiga verk.

15:38
Burger king. Igen. Jag måste äta ordentligt snart. När man panikhungrar är det så lätt och tryggt med de stora kedjorna. Dags för Hjältarnas torg. Alla dom coola killarna i Milleniummonumentet. Snubbarna från de sju magyariska stammarna som grundade Ungern på 800talet plus ärkeängeln Gabriel. (Jag längtar så tills jag hittar någon hyllning till Uriel, är det bara pga hans namn som han inte fick några gig?) Bakom dessa står 14 andra coola killar som också gjorde bra saker. Vacker plats.

20:58
Sitter på ett trevligt ställe som heter Kobuci kert. Har ätit en kobuci (en slags grillad macka med köttfärs och vitlökssås) och dricker flädersaft. Vi sitter utomhus och det börjar bli kyligt. Bandet som spelar är sjukt roligt, fast jag inte fattar ett ord. Mixar alla möjliga genrer och smäller in gamla ungerska barnvisor. Jag får en känsla av att Ungern inte är så olikt Sverige. På något sätt. Hoppsan, nu slängde de in Should I stay och should I go, fast med en ordvits på ungerska. Det låter för roligt!

Ida: I have many intelligent friends who say that they are communists...
Viki: What are they, Swedish?? Huh! They don't know SHIT about communism! STUPID!


  
  
 
 
 
 
 
Memento park.


  
 
Hjältarnas torg.

 
Viki och jag på Kobuci kert! Ätandes kobuci!Klipp från en fantastiskt underhållande instruktionsvideo om Hur man blir kommunist-spion.
Det här var långt ifran det roligaste klippet, men jag förmådde mig inte att filma mer.
Det var en sådan underlig stämning i den lilla salongen på Memento park. Folk skrattade åt videon,
fällde små kommentarer.. Lustigt eller olustigt.

Buda. Pest.

Onsdag 30 september

16:06
Den här resan känns inte lika pepp och pirrig som förra. Kanske beror på för lite sömn och för lite bra mat. Ikväll blir det spagetti hos Viki får jag veta genom sms. Tåg genom Ungern. Tåg är det bästa sättet att resa. Sitter bredvid två kanadensare och kämpar emot att bryta ut i BLAME CANADAA...

21:19
Lesson learned: Växla aldrig pengar på tågstationerma i Europa! Dååålig växelkurs. Tror jag blivit bestulen på ungefär 100 kr. Jag hatar första 20 minutrarna i varje stad. Svettigt, resfebrigt, stressigt. Speciellt med en helt ny valuta jag verkligen inte förstår. Hur ska jag klara mig med pengar om jag inte förstår hur mycket jag har, eller använder? Mår lite dåligt över pengar.
Viki är super! Hon pratar bra engelska, är trevlig och har sagt "fucking" kanske tre gånger ikväll. En tjej i min smak, helt klart! Couchsurfing har visat sig än en gång vara ett suveränt forum! Kanske att jag har haft extrem tur? Fasar dock lite för madrassen jag ska sova på, hej ryggproblem! Men det kommer nog funka! Forog vilag!

Torsdag 1 oktober

9:18
Tidig morgon. Bra att vända tillbaka dygnet lite. Viki är på jobbet och ikväll ska vi gå på spa! Det är första höstdagen på min resa. Kallt och mulet. Det smittar humöret väldigt lätt. Budapest är skitigast hitills. Har inte sett något turistigt än men eftersom det är efter största turistsäsong bryr sig nog inte turistnäringen om att städa eller sköta om växligheten. Jag får alltså en rätt ärlig bild av Budapest. Igår hämtade Vikis bror och hans flickvän katten Igor. Han hade nog gett oss en tuff natt annars. Jag var rädd. För en liten söt kissemiss.

9:27
På Margaret island står tiden stilla. Längs Donau färdas turister på båtar och på ön hörs bara fotstegen och de ansträngda andetagen från joggarna.

9:56
Vaddå ekonomisk kris? Vart jag är hamnar så byggs det i varje stad.

10:38
Majestätiskt jävla parlament! Ser ut som ett sagoslott!

10:43
Jag möter en killes blick och han stannar mig för att prata.
- Sorry, english! Säger jag.  Han gestikulerar:
- Smoke? Smoke?
- No, no smoke!
- Sex? Sex?

11:38
Buda slott, förmodar jag? För andra gången på min resa möter jag ett barn som sjunger ABBA. Jag kan nog inte förstår hur stora dom är.

15:22
Parlamentet. En helt okej arbetsplats att komma till varje dag. Ett freakin' sagoslott! I'm in looove, with a fairytaalee!

22:34
Ljuvliga, underbara spa! Underbar miljö. Under stjärnorna. Utomhus. Varmt helande källvatten. Kommer sova gott i natt. Széchenyi termalbad.

  
Buda slott. Med utsikt.

  
  

  
Parlamentet.


Tydligen ännu en judisk minnesplats.
Här fick de ta av sig skorna innan de blev skjutna ner i Donau.


Lånade en bild från googles bildsökning. Mmmm... Termalbad...

Hey, we need a visit to Vienna!

Tisdag 29 september

09:56
Tänkte gå upp tidigt för att komma till Spanska ridskolans träning. Gick för sent hemifrån och nu är det vagnfel.  Känns som om ödet håller mig borta från ponnisarna. Tydligen kan man komma och gå lite som man vill på träningen, men jag hade gärna varit där och sett dom inta manegen. NU åker vagnen!

10:28
Och jag stressade mig hit för detta? Skämtåsido, det känns som en av alla dessa traditioner som skulle må bra av lite hjärt och lungräddning. De anställda ser så uttråkade ut. Men som vanligt i Wien imponerar byggnaden. Jag undrar vad ryttarna tänker. Är dom nöjda med sina liv? Blev allt som dom hoppades? Drömde dom om Spanska ridskolan som barn? "När jag blir stor... då ska jag jobba där!"

11:01
"När jag blir stor... ska jag plocka hästbajs på Spanska ridskola!" undrar jag om bajsplockarna tänkte.

11:24
Det ser allt bra struttigt ut. Representerar snobbiga sociteten utmärkt. Fotografering/dokumentering är ABSOLUT förbjuden. Tänk om man förbjöd minnen, tankar, nedskrivna ord? Ni får inte dokumentera händelsen, inte ens minnas den. Ni kan köpa anteckningar och minnen i shopen.  Representativa anteckningar och minnen!
Vad mobbade de här hästarna måste bli av andra hästar. Här snackar vi oh la la, la di da! Jag vill verkligen ta en domedagston för att testa akustiken, men sociala koder hindrar mig. Kanske är lika bra, men jag är så nyfiken på klangen!

14:04
Tog mig en tur till Prater nöjesfält och log som ett lyckligt barn på ett.. ja... nöjesfält! Ett gammalt, skitigt, genuint stadstivoli. Nu sitter jag utanför ett roligt hus. Hunderwassehaus. Undrar vad det kostar att bo där. En tysktalande gymnasieklass har invarderat den lilla ytan vid fontänen. Gymnasieelever är likadana vart man än kommer. Längtar lite efter mina elever.

14:29
Hunderwassehaus är oregelbundet och helt underbart.

19:40
Sitter på restaurang med mina värdar och en hel hög vackra sydamerikanska män. Varför är jag en sån sucker för bruna ögon? Humor är universellt. Samma skämt, olika språk. Killen mittemot är sådär sagolikt by-the-book vacker och rolig. Spelar ut hela sitt register. Hans intensitet påminner om Tito i Oliver&gänget. Världen är så himla liten.

20:21
Efter äckelfet mat och många hjärtliga skratt är jag påväg till Operan för att möta upp Ashur. Min sista kväll i Wien måste ju firas. Samma känsla som i Berlin infinner sig sista kvällen; Att man känner sig som hemma. Man hittar. Känner sig trygg. Wien är vackert, trevligt, men staden saknar det där lilla extra som gör att man vill tillbaka. Jag är väldigt nöjd med mina dagar här. Florian och Steffi är ett härligt par, och gifter sig 11 juni. Helt rätt!

 
Spanska ridskolan.

  
Myste på Prater.

  
 
Hunderwassehaus. Jag vill bo där!

 
Lola i min säng. Och Steffi gör min favorit som avskedspresent - Barbeque-Lola!

Hey, we need a visit to Vienna!

Söndag 27 september

06:47
Överlevt nattåg. Hade gärna åkt lite till. Sitter på Wien Westbahnof och tänker inte stressa alls. Är bänken för kall att sova på? Mmmm... Sova... Bredvid mig har ett gäng japaner samlats. Känns som en mysig PROgrupp. Hoppas vi kommer resa i grupp när vi blir äldre. Föreställer mig tjejgänget på tågluff när vi är 60+. Med eller utan gamla gubbar.

13:04
Sitter i en släpp-lös-din-hund-park i Wien med Steffi och hunden Lola. Florian har åkt på bilbesiktning och vi har en chill-dag. Lola är en energisk liten krabat och väldigt underhållande. Jag är deras första cs-gäst.

Måndag 28 september

11:19
Vaknade till ljudet av häst och vagn. Såg sjukt många ekipage igår. Man hinner inte skriva så mycket när man umgås hela tiden. Hade en trevlig kväll med Florian och Steffi igår. Vi var på Musikens hus och jag lärde mig att Mozart var en svidig typ och att Schubert hade glasögon. Vi pratade mycket politik, både Flo och Steffi sympatiserar med minoritetsfalangen i Wien, vänstern. Vi pratade mycket om deras största och läskigaste populist, Strache, som för någon slags smygnazipolitik med övervakningskameror, utslängning av invandrare och separata skolor för österrikiska barn och invandrarbarn. HU! Wien är en mer städad och konservativ stad än Berlin. Jag gillar att den är mer överkomlig men saknar originaliteten. Idag blir det till att turista!

11:45
Wiens tunnelbanevagnar tar oss med på en svängig åktur. Wiiiiiiiiien...! Man kan se på de stela österrikiska passagerarna att de inte uppskattar denna typ av vardagsaction.

11:52
"Det är mycket.. som är.. fint."  Micke Nyqvist säger det så bra. Konst och naturhistoriskamuséet är löjligt imponerande.

14:20
Har börjat prata med en operainkastare och nu ska vi luncha!

14:39
Ashur har fixat ett bord till oss. Han är från Algeriet men bor nu i Wien. Han gör reklam för och säljer biljetter till konserter. En av alla dessa utklädda biljettförsäljare. Som tur är har han inte peruken, då hade jag nog inte fått ner maten pga skratt. Tänk hur lätt det är att träffa människor.

16:53
Schönnbrunn. Imponerande. Jag har hittat en liten undangömd plats bakom Neptunusfontänen. Vattnet droppar och det stora gula komplexet tornar majestätiskt upp framför mig. Nu ska jag bege mig uppåt.

17:18
I'm the king of the world! Wien ligger för mina fötter och jag är här. I den snobbiga renässansstaden. Här verkade många snobbiga musiker och filosofer! Sitter uppe i Gloriette. Blickar ut över Schönbrunn och parken där barnfamiljerna krånglar upp sina barnvagnar, dom hurtiga springer, pensionärerna går med sina stavar, de unga kommer för att skriva.

18:12
Har sett minst fyra personer går barfota i storstadsmiljö på mindre än en vecka.

21:21
Väntar på Ashur och känner mig lite sliten. Det blir nog inte Prater ikväll, bara en kortare promenad. Vi har just haft en intressant kommunikationsmiss via sms. Jag tyckte att jag var tydlig men tydligen var jag inte tydlig som jag tydligen trodde att jag var. Imorgon, Spanska ridskolan! Måste ju se om det är något att gnägga om... PRRROOO!

21:27
En ung kostymklädd man som ätit något snabbmatsaktigt bredvid mig utanför Operan börjar prata med mig och frågar om jag gillar godis. Förbryllad svarar jag ja. Han bjuder på godis från Moldavien och går sedan iväg och säger; I like sweets... Eller så säger han; I like Swedes... Jag vet faktiskt inte! :)


En sån ulv i... Colgateleende och fuskbränna! Steffi och Florian ger sina sympatier.

 
Konst och naturhistoriska. Valde naturhistoriska (man kan inte leva hela sitt liv i en kulturkofta) och fick se alla djur som nånsin funnits typ, uppstoppade. Blev tyvärr inga bra bilder men jag skulle gärna vilja ha några stycken av dom hemma. Levande alltså.

 
  
 
Schönbrunn och Gloriette. Neptunus röv.Musikens hus i Wien är mycket interaktivt. Här skulle man slå två tärningar några gånger och de bildade till slut ett egenkomponerat klassiskt stycke!

hits