Snart bär det av igen.

Facebookstatusar pa senaste:

Ida Wahlgren har ätit vegetariskt och hälsosamt pa Bio Bar. Guuud vad jag har saknat fullkornspasta! Magen var full med Döner kebap och vitt bröd. Vi besökte Musikens hus och jag fick knöka in information om mästarna Schubert, Strauss, Mozart, Beethoven och grabbarna. Imorgon blir det turist deluxe. Staden är full av vackra byggnader.

Sun at 10:27pm

Ida Wahlgren
har ätit frukost med Steffi och Lola. Nu... Vienna! Nynnar pa Sahara Hotnightslaten... Igar pratade vi mycket politik och jag vill inte flytta hit. Högerspöken finns inte bara i Sverige... Det pirrar i bade mage och hjärta för att jag är här! Jag reser, alltsa finns jag! Yesterday at 10:49am

Ida Wahlgren
funderar pa om hon ska ge sig ut pa stan med sin nyvunna vän Fred. Saaaaa trööööööött... Kanske en liten sväng da... Man lever bara en gang.. Zzzz.. Sag Schönbrunn idag. Vackert vackert. 2 timmar pa Naturhistoriska muséet ocksa. Intressant intressant. TRÖTT TRÖTT... Yesterday at 8:05pm

Ida Wahlgren
har varit pa Spanska ridskolan, Pratern och Hunderwassehaus idag. Ikväll, middag med nagra mexikanare och Flo&Steffi. Imorgon, Budapest. 5 minutes ago

Vienna!

Sitter utmattad hos mina nya värdar Florian och Steffi och deras lilla energiska halvmops Lola i Wien. Har under dagen besökt en hundpark, snackat en del med Steffi och inget mer. Man blir lite trött av nattag. Ska bege mig ut snart! Man kan väl inte sitta inne en sanhär fin dag, när man är i vackra Wien!

I Europa röker alla inomhus. När jag sa till Steffi att man i Sverige inte gör det sa hon: Not even in your own appartment? Man vänjer sig.

Nu väntar tre dagar Wien. Sen.. Budapest.

Berlin!

Jag är i Berlin. Efter en kamp mot mensvärken första dagen känns andra dagen hur bra som helst. Igarkväll följde jag till och med ut i vimlet i Prenzlauer Berg och hängde med min värd Jan, hans danska roomie Grith och en ny fransk vän som heter Anne till ett Couchsurfingmöte. Eller, möte och möte, massa folk fran hela världen dricker vin och pratar knackig engelska pa tusen olika dialekter. Fick spontandansa lite salsa med en mexikan ocksa. Det känns som att allt kan hända i Berlin och jag är redo. Ikväll ska jag och Jan laga mat och äta ihop för att sedan ga pa nagon slags tysk poetryslam. Hmm. 

Berlin är en... ja. Jag hittar inte ordet. En häftig stad? När man tror att man sett allt som stan har att erbjuda i ett turistperspektiv sa dyker det runt hörnet upp ännu en majestätisk kyrka eller byggnad. Det är en stad full av kontraster. Gammalt och nytt. Helt och sönder. Det är bara 20 ar sedan muren föll. Och pa söndag är det val här. Överallt hänger bilder pa människor som jag inte känner igen. Politiker som lovar att göra sitt bästa.

Döner kebap har mättat min hunger bade igarkväll och idag till lunch. Allt känns billigare med euro.

Idag hade jag en heldag med Anne, en trevlig och fin tjej fran Lyon. Vi skrattade at Schillerstatyn med hans fyra musor som inte alls ser sa underhallande ut, hötte navar at folk som valde tyska före franska kyrkan pa ett torg ni senare ska fa namnet pa, fikade oerhört stora bakverk pa ett café nära Charlies checkpoint.

Jag har till och med börjat tänka pa engelska. Och det är bara andra dagen. 

Jag är en räddande ängel. För att använda starka ord.

Igår skulle jag bruncha med Tobias. På tunnelbanan mot Skanstull sitter en mamma med sitt charmiga sockerkickade barn som härjar harmlöst fritt i tunnelbanevagnen, mittemot henne en man i beige kostym. Mannen ler mot den lille blonde lintotten och bilden är mjuk, vänlig. Jag tittar ut genom fönstret för att sekunden efter titta tillbaka till det då varma ögonblicket. Bilden har förändrats. Pojken har klappat mannen på benet i ett kontaktförsök och kladdat ner mannens beiga byxor med chokladfläckar. Mannen blir arg, suckar ljudligt och ger mamman en mycket grym blick, hon försöker knappt rädda situationen, troligtvis redan skapligt trött på duracellkaninen hon ploppade ut ur sitt kön för cirka fyra år sen. Åh nej, tänker jag. Såhär får det inte sluta! Jag måste regissera om detta! För att förändra spelbilden använde jag en våtservett som jag hade i plånboken. Sträckte mig över gången och gav henne min citrondoftande våtservett. Mamman log och tackade så mycket, rev av en bit till beiga mannen och började torka av sitt chokladkladdiga barn. Mannen tog emot den ynkliga lilla våtservettssnutten och brast ut i ett leende som mötte hennes och började nog mest för syns skull att torka av chokladen från sina byxor. Jag avslutade med att säga:

- Nu luktar hela vagnen citron också, det var väl bra!

Jag gjorde en rätt ball grej i somras.

Idag ringde Tobbe på tidningen, min bästis. Han ville se till att jag fick bilderna han tog i somras på repetition av In exspectatione mortis. Några av bilderna är otroligt bra. Dom får inte tryckas/publiceras utan hans tillstånd. Så ajjabajja, inte röra. Bara titta. 

Long beautiful hair.

Kvällen innan min mammas bästis Gullvi fyllde 60 år satt familjen och funderade på hur vi skulle uppvakta henne. Jag tyckte det var roligt att spontonmusikala igen och föreslog att vi skulle göra något från Hair, då Gullvi jobbar som frisör. Familjen spinnde vidare och till slut såg vi ut såhär när vi skulle åka hem till henne för kalas.

  

  
Pappas peruk är typ felgängad eller nåt och mamma som blondin är helt sjukt.


Magen magen pirri pirri.

Det är nu det börjar bli svårt att somna på kvällarna. För att det närmar sig. Försöker vara cool, men det är inte så lätt. När man ska ge sig ut på sin första långresa ensam. Har gjort en ganska precis reseplanering, men man måste nog vara öppen för spontana rutter också. Såhär ser den ut för tillfället, i grova drag:

23 september: Berlin
27 september: Wien
30 september: Budapest
4 oktober: Belgrad
7 oktober: Bukarest
11 oktober: Sofia
Skopje
Ohridsjön
Tirana
Durrës
21 oktober: Aten
24 oktober: Flyg Aten - Stockholm Arlanda

Längtar efter 10 timmarståg. Höstigt Europa. Avgasbolmande Tirana som saknar tågförbindelser med utlandet. Det är värsta detektivarbetet kring Albanien, hur man ska komma in och ut. Bussar, ja, men varifrån? Hur lång tid tar det?

Google Earth, Couchsurfing och Db Bahn är mina hjältar!

Den jag är.

 
Ida Wahlgren är den personen som stannar cykeln på vägen hem från krogen för att prata vett med trotsiga tonårsigelkottar som tänker springa över vägen för att dom tror att dom är coola inför sina igelkottspolare. Kan svära på att jag fick ett "Du är inte min morsa!" som svar från en liten igelkottstuffing kl 00:30. Jag satte cykelhjulet framför igelkotten som var ovanligt rättfram. Den försökte ta sig förbi mig, men jag rullade hjulet sakta ivägen. Till slut blev den less på mig och gick tillbaka in i buskarna. Gav mig säkert långklon när jag cyklade därifrån. Vi är alla ansvariga för alla barn, det kallas samhällsuppfostran!

Har hittat en vän i Bukarest, vi kommer bra överens. Jag kan inte fatta att jag ska åka!

Ikväll blir det Lokrume och lyssna på pappas första band, Knallhattarna. Första och kanske sista gången jag hör dom.

Att trycka på knappen, igen.

Så var det gjort. Jag har tryckt på knappen som tar mig hem från min Eurotrip. Känns lite konstigt att tänka på hur man ska komma hem när man inte ens har åkt. 24 oktober flyger jag hem till Stockholm Arlanda från Aten. Stockholm - Berlin 23 september. Aten - Stockholm 24 oktober. Vad som händer däremellan står ännu något oklart. Har fått bra kontakt med Jan i Berlin, Viki i Budapest och Alex i Bukarest. Tänk om man blir så fäst vid personerna man möter att man inte vill åka därifrån?

Sjung ut!

Jag kände att jag hade mer att ge. Åh, varför håller man tillbaka? Vi hade musikalrep idag, med lite sexig tango och teaterövningar. Känns som att man har ett helt annat grepp om hur det funkar det här året. Känns stabilare och tryggare. När man nu har ett års erfarenhet av gruppen. Kvällen avslutades med uppsjungning, som går ut på att alla sjunger solo, en slags audition för rollerna. Jag hade repat in When you're good to mama från Chicago och känt mig så säker innan, men när det var dags orkade jag inte hålla ut tonerna och jag kände mig stressad. Hade så gärna velat nagla den. Men fick i vilket fall positiv feedback, att jag har en fin röst och så fick jag testa att sjunga lite högre än vad jag vanligtvis lägger mig. Det är något jag ska träna på, att våga sjunga högre än bekvämt. Det är fan inte lätt! Det ska bli spännande att se roll-listan på torsdag. Även om jag fegat och avsagt mig större sceniskt ansvar i år eftersom jag ska resa. Spännande att se karaktärerna för första gången i huvudet. Vem blir Sally Bowles och vem blir understudy? Konferenciern, man eller kvinna? Bilder i huvudet. Det är häftigt att få vara med om något såhär bra på lilla lilla Gotland. Och framförallt att själv "slippa" vara pedagogen, regissören, hjärnan... För en gångs skull. Att vara en del i ensemblen. Alla pedagoger borde någon gång ibland utsätta sig själva för grupparbeten och deltagarrollen.

Va? Hur fort gick den här dagen?

Klart att dagarna går fort när jag går upp kl 10 varje morgon. Poff, så är den slut.

Mötte Annah&Nike på stan. Lekte lite i lekparken i Östergravar. Fick låna en 50 liters ryggsäck av Annah. En väska som varit ute på äventyr mer än en gång. Ett av de äventyren resulterade i Nike.

Sedan blev det galen Shakespeare på Almedalsscenen och glass på hamnen med Amanda och Evelina. Tur vart nog att mitt lilla Orsino-utspel inte dokumenterades.

Vissa dagar funkar inte kameran som jag vill. Fick inte riktigt till det idag.

Efter några lugna timmar hemma orkade jag träffa folk igen och i hemmets lugna vrå tog Julia emot mig och Hanna för att se Patrik 1,5 som var mycket bättre än väntat. Det handlar inte om biologi, det handlar om vem man känner är ens familj. Fint!


 
 
 
Vi lekte i Östergravar.

 
Sorry tjejer, men det här var det bästa jag kunde hitta! ;)


1, 2, 3, 4, uno - dos - tres - quatro!

Jag kan inte hjälpa det, det kan bero på att jag inte gick ut på klubbarna i Visby tillräckligt i somras. Men jag lyssnar på sommarens hits och tycker fortfarande att de svänger. På aerobicsen igår skakade vi höfter till Pitbulls I know you want me. En så jävla simpel låt och dryg karl men den sätter sig! http://www.youtube.com/watch?v=E2tMV96xULk Lisas höstpass är bra, bra musik som vanligt och sköna moves. 

Läste på facebook att en bekant till mig ska intervjua Backstreet Boys på fredag. Jag hade nog inte klarat av det. Det hade nog varit för överväldigande overkligt för 14åringen som fortfarande lever kvar i mig.

Här kommer andra kvarlevor från sommaren som jag inte hunnit lyssna sönder:

http://www.youtube.com/watch?v=FF5Q1jr28PM Keri Hilson - Knock you down

http://www.youtube.com/watch?v=gWzlD7Lc6w8 Kanye West - Heartless

Ska bo hos en Viki i Budapest. Hon har en katt som heter Igor. Var ska man komma över sin katt-skräck om inte i Budapest? Eller?

Nu blir det lite stadsärenden utan att spendera några pengar.

Och resan fortsätter.

Min morbror har efter ungefär 30 år i exil på "fastlandet" och en hel del "ALDRIG att jag vill bo där igen" återvänt. Människan är i ständig förändring. En lugn och harmonisk Håkan tog emot oss i lägenheten som ska vara hans pröva-att-bo-på-en-ö-igen-hem fram till maj. Han spelade skivor och pratade skivor. Det utspelar sig ett parallellt universum på Tradera som vi vanliga dödliga inte har en aning om. När han satt där och brann och gestikulerade medan han berättade såg mormor nästan bara en person; Sven. Min biologiska morfar. Jag var 16 år när han dog och träffade honom inte så ofta så jag är nog inte rätt person att bekräfta eller dementera, men jag kan se de fysiska likheterna i mammas syskon, mer än mamma själv. Hur man än gör så kommer man från någonstans.

Berlinboende, check. Kollat in tider för morgonpasset på Spanska ridskolan i Wien, check. Fnissat åt Buda och Pest och förstått varför de slog ihop namnet, check. Funderar över hur man ska packa. Och vad man ska packa i. Behöver man en nätt sovsäck kanske? Och var i Europa ska jag lida av dödlig mensvärk?

Tittat på bilderna på Skurkkakan och undrar vilka alla är, på riktigt. Hoppas folk markerar sig själva på bilderna, är lite nyfiken på hur vissa ser ut, på riktigt. 

  

  
Beetlejuice och Pingvinen från Wallace&Gromit. Mr B and Ms C hade en helkväll.

  
Poison Ivy, Bellatrix, Lucious, Buttra - PowerPuffPingla och okänd skurk.  

  
En annan ond pingvin... Batmans fiende, min vän. Snygga ungar?


  
 
 


Summerar Skurkkakan.

Klubb Kaka är en hit. På Gotland finns ett sånt intresse att klä ut sig och bjuda på sig själv. Att byta ut en vanlig alldaglig kväll som helst på krogen mot en fantasivärld där uppladdningen kräver mer tid än sitt ordinarie pyssel med utseende och klädval. Eller, för vissa kanske det tar såhär lång tid att fixa iordning sig för utgång, men inga jag umgås med tror jag. Haha... Förmodligen.

Förfest/försmink hos Julias lillasyster Hanna, som jag efter gårkvällen måste inse att hon inte bara är just det, lillasyster Hanna, utan faktiskt en egen person. Hanna. Hon har ju blivit såå stoor, egen lägenhet och allt. Julia var med som superhet gangster, Clara som Roxie Hart, Hanna som Poison Ivy, Kija som Cruella deVille. Kija tog anställning som min personliga makeupartist och Hanna som hårstylist. Hanna borde vara med i VM i hårtupering. Jag visste inte att det gick att göra detta med mitt tjocka hår! Och Kija borde få medalj för applicering av fejkhud. Håret tuperades, sprayades, tuperades, i med vit hårspray och babypuder. Vit grundfärg i ansiktet, svart runt ögonen. På med fejkhud och måla grön/gul/brunt mögel med vattensmink. Och icke att förglömma, denna underbara uppfinning, tandsvärtan. Jag tror inte jag förstår innebörden av Less is more.

Väl på Kakan minglade man med alla dessa fantastiska skurkar... Överdrivet med Björnbusar från Kalle Anka, ett antal Poison Ivy, Catwoman och Cruella deVille, några tycken Clockwork-Alex och pirater av alla de slag, en Hitler, två CSNanställda som krävde folk på pengar (ölpengar), Pingvinen från Batman och jag kom väldigt bra överens i våra outfits och blev inofficiellt framröstade till bäst utklädda samt delade på lite tandsvärta i toalettkön, Darla från Hitta Nemo gjorde min kväll komplett!!, en hel hög med GAMEkillar som hade valt någon favoritspelskurk, Madame Mim och sjöhäxan Ursula pratade jag med några gånger under kvällen, minglade med Hades på tjejtoan, skrattade rakt ut åt en kille som var utklädd till tjej och kallade sig Transfett, häxorna från Snövit och Törnrosa var majestätiska, Svininfluensan var representerad i grisform, Lucius Malfoy och Bellatrix från Harry Potter, Sweeney Todd med Mrs Lovett, Nurse Ratched skrämde skiten ur mig... Undrar om jag glömt någon? Kommer säkert drömma mardrömmar ett tag framöver...

Kom hem 03:30 efter en häftig kväll i lilla lilla Visby. Insåg att jag inte riktigt visste hur jag skulle bli ren. Hoppade i duschen med en flaska diskmedel och balsam. Kl 04:30 och en hel del balsam, diskmedel och hår senare la jag mig, ren och lycklig.


  
Systrarna Ekengren. Julia, Clara och Hanna.
Något att vara stolta över, Göran&Tina!! :)

  
CruellaKija med cigarettmunstycket och så Beetlejuice, utan tandsvärta.

  
Beetlejuice och Cruella hänger på balkongen och låtsasröker.

   
 
Jag tackar mina sponsorer och stylister med ett trefaldigt Beetlejuice:
Beetlejuice Beetlejuice Beetlejuice!


Go ahead... make my millenium.

Ikväll är det Klubb Kaka och jag ska vara Beetlegeuse, även kallad Beetlejuice. Kameran ska sättas på laddning så ni ska få se resultatet sen. Det är en karaktär som passar mig. Ond, galen och grov i käften. Undrar om jag kommer vara ensam om denna idé ikväll... Jag vet i alla fall att det kommer förekomma några stycken Jokern, Poison Ivy och Catwoman.

Adam: What are your qualifications?
Betelgeuse: Ah. Well... I attended Juilliard... I'm a graduate of the Harvard business school. I travel quite extensively. I lived through the Black Plague and had a pretty good time during that. I've seen the EXORCIST ABOUT A HUNDRED AND SIXTY-SEVEN TIMES, AND IT KEEPS GETTING FUNNIER EVERY SINGLE TIME I SEE IT... NOT TO MENTION THE FACT THAT YOU'RE TALKING TO A DEAD GUY... NOW WHAT DO YOU THINK? You think I'm qualified?

http://www.youtube.com/watch?v=bWzL3SC3xxc - Se ungefär 2:32 för ovanstående citat.
Michael Keaton gör en fantastisk rollprestation 1988. Året efter, 1989, blev han allas vår Batman.
Det är ganska skilda karaktärer. Jag kommer köra den svart-vita stilen ikväll.


Nu är det gjort.

Dubbelkollade flera gånger. Avvaktade med att trycka på knappen. Vår generation har redan suttit så många gånger med hjärtklappning över ett enda litet musklick. Fjuttigt va? Men i vår samtid är man endast ett klick ifrån att förverkliga sina drömmar eller förstöra relationer. Man skickar dumma bekräftelsesms och köper ack så dyra men väl förtjänta klädesplagg. Man avgör med ett knapptryck. Vågar man avgöra stora frågor med ett så enkelt moment?

Jag har tryckt på knappen. Jag har bokat flyget till Berlin 23 september. Nu kan jag inte ångra mig. Nu känns det inte längre sådär overkligt och onårbar när folk frågar vad jag ska göra i höst. Jag ska resa. Åtminstone till Berlin.

Förvandlingen inför Klubb Kaka på fredag har påbörjat. Skurktema. Frisyren är mitt stora problem. Tupera åt helvete med mitt tjocka hår? Skulle vilja våga raka lite och tunna ut håret, men det känns lite ovärt. Har fixat sjuksysterrock åt Julia, hon kommer vara nurse Ratched från Gökboet.. En av de värsta filmskurkarna ever! Min skurk är än så länge lite hemlig... Men det är min absoluta favorit! En fantastisk karaktär och rollprestation!

hits