Utmaning, check.

Det gick galant att tillaga revbensspjäll med dijonhonungsglasering. Dvs jag dog inte av att äta den.

Idag har jag varit effektiv och ineffektiv. Läste en massa sidor text och lite annat småplock. Men senaste timmen har jag påbörjat nåt, för att titta lite flyktigt på det och lagt ner. Känner mig lite orolig i kroppen. Så mycket på gång. Så mycket att tänka på.

Medeltidsveckan känns mindre och mindre avlägsen. Snart står vi där. Och allt ska vara klart. Så klart nu konst kan bli. Jag har hela sommaren på mig tänker jag. Men tanken att alltid ligga steget före, vara smidig och snabb, det stressar mig.

Tänk om man hade pengar. Det skulle underlätta så mycket.

Utmaningar.

Gårdagens utmaning var afrikansk kraftdans. Dagens utmaning är att tillaga revbensspjäll. Hittade billig revbensspjäll på Luthagens livs och tänkte "What the heck". Det är kanske inte så lätt som jag trodde. Om jag åker in på akuten senare idag, så vet ni varför. Vad fan betyder "brässera"?? Måste nog googla upp det, för det är vad köttet ska göra i 45 minuter framöver.

Stressad inför sommaren. Det finns så mycket jag vill kunna förbereda men inte riktigt hinner med. Jag lever med min starka tilltro att det här kommer bli något magiskt.

Emil Jensen och en jävla massa barn.

Tack än en gång mina föräldrar, som gav mig Emil Jensens Mellansnack. Det är en riktig guldgruva med spår som Senil olydnad, Sponsrad dikt och Att kyssa Alf Svensson. Emil Jensen gör världen lite bättre.

Efter seminariet idag kände jag mig som en påse skit. Hade inte förberett mig tillräckligt, eller, missat lite vad uppgiften skulle gå ut på. Skönt att jag fick vara först, så jag kunde sitta efteråt och inse vad jag skulle gjort bättre. Så vad gör man när allt känns skit? Man cyklar i skitvädret till Svettis och går på Afro Kraftdans. Aj i helvete vad ont jag kommer ha imorgon. Har redan ont över axlarna, men det var det värt. Roligt och tusenjobbigt med rörelser som Påfågeln, Stöveln och Jorden. Så när allt känns skit, gå och träna! Det frigör så mycket. Nu är jag helt slut men gladare. När jag cyklade förbi Svandammen och hatade hela jorden, såg jag en tapper barnfamilj som matade änderna. Då hann jag tänka: Shit, när man får barn måste allt annat mista betydelse på något sätt. Då är det skit samma med skoskav, tentaplugg och stressmage. Livet får en mening. En mening med de där små mjuka fötterna och huden som luktar så ljuvligt. Det finns så jävla mycket mening med alla dessa jävla barn.

Min lill-kusin Rasmus är hemma hos mina föräldrar och min mormor&morfar på ön denna vecka (tror det var denna vecka). Han är 6 år och full av nyfikenhet. Det ska bli spännande när man får träffa honom igen, se vem han håller på att bli. Lilla Ingarö-gangstern. Har jag berättat om tvålincidenten? Rasmus och hans kompis hade på dagis toa tömt en hel tvålbehållare i handfatet. När fröken ertappade dom sa hon till Rasmus.
- Rasmus, så får man inte göra... Förstår du att jag måste berätta det här för dina föräldrar?
Rasmus tittar upp på henne och utbrister på sin 5åriga Stockholmska:
- Då tejpar jag igen munnen på dig!
It's a classic.

Om man skulle ta och gå och handla... Hoppas dom har kvar Fazers solrosbröd. Det är så degigt och gott!

Musikalnörd.

Nu har jag ägnat någon timme åt att sjunga hela Rent och lite Sweeney Todd och lite Jesus Christ Superstar. Musikal is the shit. Det bästa från tre världar. Teatern, dansen och musiken. I helig symbios. Mina grannar hörde nog när jag krämde i med hela magen till favoritbrölet i Heaven on their minds. Listen, Jesus, do you care for your race? Don't you see we must keep in our place. We are ockupied, have you forgotten how put down we aaaaAAaaAAAAaaaaaare?

Det är något visst med Pilates dream från Jesus Christ Superstar. Den är 1:29 lång och hinner lämna spår.

Så, schlaget. Ett jävla trist startfält gjorde att jag inte kunde bry mig mindre. Försökte trigga mig själv genom att hitta lite hat i något av bidragen, men inte ens det. BORING som Homer säger. Annars var BWO givna. Och så gulligt bortkommen DunkaFrida var i chocktillstånd. Jag har lite svårt för henne tyvärr. Sjunger om att dricka "jävla massa sprit" och skulle fira segern med "att supa mig full." Jaja, hennes dotter tar säkert inte illa vid. Hon är kanske van. Det var kul att se spektaklet på storbild på Arken i vilket fall.

Aaah, Moulin Rouge når mitt öra. Ewan McGregor, är du gift? Efter Moulin Rouge och Big Fish är du min ögonsten. Jag kommer nog aldrig sluta bli kär i karaktärer på film. Den dagen vill jag inte vara med om. Det är underbart med fantasier. Jag tror nog naivt någonstans att kärlek i verkligheten ska vara som på film. Och den tanken vill jag aldrig heller ge upp. Inte helt i alla fall. Shit, stora krav på männen från min sida! :) Ni ska vara som Ewan, Hugh och Colin. Då är jag nöjd.. :D

Bajsa hos någon annan.

Stopp i toaletten. Finns det något värre hushållsproblem? Speciellt på en fredag. Suck. Gick och spolade för att pröva igen nu och lyckligtvis släppte det. Så nu kan jag få bajsa hemma och inte hos någon annan.

Mina händer luktar hårfärg. Återigen rör det sig om Kristians hår. Lite kvalitetstid han och jag.

Stora delen av dagen spenderades i Gunsta där jag, Per och Margareta pimpar scenen. Det börjar bli en blackbox. Så häftigt! Lagt svarta dansmattor och pysslat. Kommer bli en så bra scen! Gick lite upp i ljuskanonerna och tekniken... Upphetsad av färgfilter och lampor.

Skor blev det. Ta 3 betala för 2. Jag föll för Skopunktens kampanj. Så nu får jag inte köpa fler skor i vår.

http://damberg.blogg.se/1203178993_dan_fre_dan.html#comment - om mitt och Henrich gig hos familjen Damberg/Larsson. Det verkade lyckat. Kanske något vi ska satsa på? Hyr oss, vi kommer och sjunger för dig!


  
Vårens snygga kollektion.
Och jag vet, allt blir snyggt på min matta!

Sweeney och Gudrun.

Jag trodde inte jag skulle ta det såhär bra. Satt på biografen med Andreas och Kristian till vänster och Henrich och Jakob till höger. Tryggheten i mina boys. Såg 80% av filmen, höll handen för ögonen 20%. Vi var och såg Tim Burtons musikal Sweeney Todd - the demon barber on Fleet street. När vi klev ut till Fyrisån kände jag att det var en ljummen upplevelse. Konstigt, det var ju en Tim Burtonfilm. Borde falla mig i smaken. Men jag var rätt likgiltig. Igår insåg jag varför. Jag hade suttit och spänt mig hela filmen för att vara beredd på allt blod och alla avskurna halsar. Vilken njutning ger det på en skala? Jag satt och var beredd att avvärja mig alla känslor av rädsla. Så nu kommer jag fram till att det var en alldeles lysande film! I alla fall de 80% jag såg. Det är en underskattad musikal med stundvis briljanta strofer. Och Mrs Lovetts utopisång är Tim Burtonmagi när den är som bäst! Att se Johnny Depp i randig gammeldags badklädnad och se trumpen ut. Bara det är värt pengarna!

På seminariet igår var inte min basgrupp särskilt förberedd. Vi kickade ass i alla fall. Tyder nog på att vi kommunicerar bra och har en god stämning. I love my basgrupp!

Igårkväll var jag på Grand Café och lyssnade på ett bokseminarie om boken Lyckliga slut. Susanna Alakoski har tillsammans med en rad kvinnor samlat ihop berättelser om mäns våld mot kvinnor. Inte bara det som man per automatik tänker är våld, som fysiska slag, utan de berättelser som handlar om den sjuka jävla psykiska misshandeln. Alla bör läsa denna bok, kvinnor som män. Alla bör någon gång i sitt liv lyssna på Gudrun Schyman. Vilken kvinna! Så kunnig, proffsig och onådig power. Man vill verkligen inte hamna i en debatt med henne och vara det minsta osäker på sin sak. Jag har ångrat min röst på FI stundvis då jag borde ha lagt min röst på sossarna för att hindra jävlabetygshetsalliansen, men när jag satt där och lyssande på Gudrun kände jag verkligen att hon behövs där uppe vid makten. Min röst för nästa val; Gudrun Schyman, Feministiskt initiativ.

Åh vad det är skönt att vakna med ljuset! Dra upp persiennen och se solen måla fasaden på husen. Vilken fin dag att plugga, tvätta och köpa roliga skor på! (Jag har lagt undan två par stövlar på Skopunkten, ett par röda och ett par gula).
 

     
Forskaren Carin Holmberg, Gudrun Schyman och Karin Nygårds, psykiskt misshandlad av sitt ex.
Henrich och kursarna Sanna och Caisa.

And it takes just a minute to like it!

Åh my loyd. Ruset har ännu inte lagt sig. Det var en underbar kväll på ABBarena i Västerås igår.

Min bror och jag var rungande överens redan innan sändning. Ingen låt var dålig! Alla hade potential att bli extremt farliga! Ja, ni som inte hade mycket till övers för The Nicole - ni har låten i huvudet idag. Ruskigt effektiv!

Det var kärlek vid första ögonkastet på förhandslyssningen. Rongedal in my heart! Jag gjorde faktiskt inga Mikaparalleller alls, det här luktade något annat. Jag föll platt och pladask för tvillingarnas Beegeesflirt. Och sedan live... Vi satt på lite vingliga, för kvällen uppbyggda ställningar snett ovanför greenroom och som det gungade! Men nu ska jag ta en sak i taget. Låt för låt. Bara några paranteser först.

Något som förundrat mig generellt över detta, Melodifestivalens deltävlingars tightaste och bästa startfält sedan deltävlingarnas begynnelse, är att folk faktiskt sjöng rent. I andra deltävlingar har man suttit och lidit ibland för att artisten inte hållit live för att lyfta fram en kickassdänga (läs; Linda Bengtzing, varje jävla gång brister hon, vilket är så tråkigt på en bra artist i övrigt). I detta startfält fanns rutinerade röster som alltid håller - Carola och Sanna, men även dessa okända dokusåpeprodukter som Ola och Alexander. Som också höll och gjorde proffsiga framträdanden. Som jag brukar sitta hemma och gnälla över;  Är det det minsta man kan begära, att få lyssna på artister som faktiskt kan sjunga på riktigt? Detta startfält har satt ett exempel, såhär proffsigt borde det låta! Eller, skrev jag borde? Jag menar att jag kräver att det ska låta såhär! Jag vill ha valuta för mina licenspengar!! Och det fick jag med besked igårkväll. 

Ola - Love in stereo
Han knäcker mina idolfördomar. Sedan Nathalie har jag varit öppen för alla Olas förslag. Killen kan lira boll och sjunga rent! Jag får vibbar av gamla 80talsdängan The Voice av John Farnham. Det svänger och jag inser att Melodifestivalen har alldeles för lite säckpipor. Lagom med pyroteknik på några smällar. Det funkar!

Lasse Lindh - Du behöver aldrig mer vara rädd
Tråkiga, tråkiga Lasse Lindh... Jag ger dig dispans för den här gången. För låten är fin och berör mig mer än vad någonsin den där andra Lasse Tråkerbäck har gjort. Just slingan, Du behöver aldrig mer vara rädd, satte något sentimentalt i luften på arenan. Intensiteten var gripande såhär i deltävlingen tidiga skede och kvällens första tår i ögonvrån ploppade upp.

The Nicole - Razborka
Hmmmmmmmmmmmmm... Nu blir jag förbryllad. Live lät det ju skitbra, nu när jag tittar på inspelningen låter det så mycket mer darrigt än på plats. Nicole gav en jäkla bra liveshow, som inte tar sig genom tvn. Tyvärr. Jag insåg att Melodifestivalen har alldeles för lite konstsnö.

Alexander Schöld - Den första svalan
Per och jag är lite oroliga för Ingela "Pling" Forsman... Första skrev hon texten till Christer Sjögrens "I love Europe", sedan den här... Det påminner om Agneta Sjödins sista säsong på Let's dance - har hon tappat stinget och vettet? Men strofen "september dog och sa adjö" låter som gammal hederlig Plingramsa, vi behöver inte vara oroliga. Vid första lyssningen var jag skeptisk. Till rösten. Undrade om pappalediga Jimmy Jansson satt och svor i sin värmländska stuga över att ha blivit ersatt. Men låten har något och Alexander höll live. Mitt viktigaste kriterie. Och som han fick hallen att gunga!

Rongedal - Just a minute
Schlager-tok-lycka. Jag har älskat det här bidraget från första lyssningen. Och sådant är beundransvärt. Det ska bara ta tre minuter att ta till sig en schlager. And it takes just a minute to like it! Belgrad! BELGRAD! Europa skulle älska denna antydan på freakshow med två skalliga synkroniserade tvillingar och falsett. Jag är såld.

Sanna Nielsen - Empty room
En av Sveriges bästa sångerskor visade rutin och sjöng för första gången på engelska. Och visst var det vackert att titta ner på henne där hon satt, nedanför oss, med en stjärnbeströdd kuliss av små lampor. Ni där hemma fick inte se alla lampor på en gång, men det var magiskt. Låten började som ganska beige för mig, but it's growing on me. För tankarna till Anna Vissis Everything. Blir lite förbyllad av att det låter bättre live än inspelat. För på arenan fick jag nästan härligt ont i öronen av Sannas genomskärande rena utdragna toner, men de förekommer inte lika skarpa när jag lyssnar på youtube.

Andra generationen - Kebabpizza slivovitza
Jag insåg att Melodifestivalen behöver mer balkan. Det här svänger ruggigt! Hela hallen ville börja dansa klezmer. Det är något med takten, texten och sångarens dialekt. Det här skulle kunna vara en Eurovisionvinnare! "Pappa, han är kung, viftar runt med sin penningpung". Jag vill bara ha mer!

Johnson & Häggkvist - One love
Det blev för mycket. Övertänt. Två egon på scen i konstlad symbios. När jag lyssnade på inspelningen var jag direkt övertygad om en biljett till Belgrad, tyvärr tyckte jag, men svenska folket kommer rösta så. Det är konstigt, låten verkar ha allt den behöver för att jag ska uppleva total eufori. Jag trodde verkligen det. Tills det var dags för låt nummer 8. Man blev som bortblåst, men inte på ett så behagligt sätt. Ljudet var överväldigande, Carolas stämma åt upp hela havet. Och det blev för mycket.

Röstuppräkningen blev en pärs. När ödena var klara för Ola och Sanna Nielsen och hon hade kört sin låt en gång till var det dags att visa ännu ett bidrag till Andra chansen. När Kristian Luuks stämma ljöd "melodi nummer 8" tappade hela publikhavet andning, fattning och haka och samtliga började spontantokapplådera. Vi människor är funtade så att vi älskar giganternas fall. Vilken stämning, för alla undrade såklart - Vem hade knäckt superfavoriterna? Jag satt på helspänn, kunde min önskan slagit in...? Kunde Sverige för en gångs skull göra något bra av sin rösträtt? När resultatet kom ställde jag mig upp och tjöt rätt ut. TACK svenska folket!! Det blev ett sällan skådat party i finalen när Rongedals entrade scenen och vi dansade så gott vi kunde på den svajiga läktaren. Och synen när pressen släpptes in, en våg av journalister och fotografer vällde in över publiken. Man såg vad deras giriga block och linser var ute efter - Carola och Andreas nederlag. Hälften sprang mot greenroom och hälften mot scenkanten där Rongedals pussade på Sanna Nielsen.

En lyckad kväll i Västerås. När schlaget blir till mänskliga livsöden för en kväll. Allt sätts i sånt perspektiv när man får vara på plats och uppleva spektaklet. Det här är inte odödliga människor. Det här är en spegel av vår nutid. Människor som för en kväll ger oss allt de har. För om 100 år är det inte Christer Björkman som leder arbetet, om 100 år finns inte Carola att uppröra och beröra oss... Det här är vanliga människor, precis som du och jag. Det är lätt att man glömmer det ibland.


Oh crappy days!

Det har varit stundtals jobbiga dagar. Mensveckan har gjort mig labil och ledsen. Arkens uteblivna skrivare har gjort mig svettig, förtvivlad och frusterad. Likaså studerandet. En svacka, kort och gott. Jag är helt lost. Vet inte vad jag vill med någonting. Försökte desperat bli lite lyckligare och bättre orienterad genom att shoppa loss. Det blev två par nya strumpbyxor som jag väl behövde. Allt är stökigt. Intrycken rasar. Mitt rum är stökigt, min ordningochreda bortblåst. Jag är sjuk och deprimerad av det. Jag orkar ingenting. Inte ens formulera en snygg blogg. Det blir Per Gessle av alltihop och här kommer alla känslorna på en och samma gång.

I onsdags var jag kraftigt förkyld och satt och snörvlade mig genom allas pathosargumentationer tillsammans med Dressman-Jocke i min basgrupp. Vi skrattade och fick mycket gjort. Under ångest gick jag och broder Per sedan till bussen mot Gunsta för att ha våra kids. Jag tänkte att jag inte skulle orka med denna förkylning. Det var en lågmäld dag för ledarna medan barnen var livligare än någonsin. En av tjejerna rotade i min väska och började bjuda på mitt godis till de andra barnen. Jag var så nära på att börja gråta så jag sa till på skarpen och gick ut en sväng. Andas, andas. Sen hade vi en bra regi-genomgång av scen 3. Hittade några riktiga guldkorn som förlöste många skratt. Skönt. Efter Gunsta satt jag på bussen och ringde till Henrich. Min bror hade hoppat av uppdraget att underhålla Mi och Robert på deras romantiska dagen-före-alla-hjärtans-dag-middag. Så jag bad Henrich kompa mig på gitarr, med en tidsram på kanske en halvtimme. Sagt och gjort, tysken blev bindgalen och slängde i sig sin ärtsoppa på tub. Så gick vi hem till mig, tränade i en kvart och gjorde vårt apperance hos familjen Damberg-Larsson. Robert blev glatt överraskad, likaså hunden Diesal som inte verkade helt främmande att ta en naggande god tysk till middagsmål (eller som Henrich sa: Det första som hände var att vi blev utskällda.. höhö) och Mi såg ut att vara nöjd. Vi körde en lite upphottad version av Sophie Zelmanis Always you. Efter giget gick vi hem till Henrich korridor i förhoppning om att få kladdkaka i utbyte av vår skönsång. Den var slut. Så vi plågade dom med vår sång. Både Always you och Droppklittan. Då bakade Martin en liten kladdkaka till oss. Det var en övertrött kväll med mycket skratt.

Torsdag. Redovisning av pathosargumentationen. Sågad till knäna. Nej, så farligt var det inte, men jag hamnade kanske lite i försvarsställning. Min text var tydligen lite upprepande och grafiskt jobbig att läsa bland annat. Det lustiga var att det jag hade suttit och fnissat åt när jag analyserade andras texter, satt nu läraren och inte bara uppmärksammade, utan hyllade. Jag fattade ingenting. Därför kände jag mig skitdålig på att skriva helt plötsligt, att alla utkast till min blogg blev förgiftade. Sen kom jag på att, ÄH, hur många av mina läsare har en examen i retorik? Ibland undrar jag varför folk läser min blogg. Är det för att jag skriver bra, eller för att jag har ett intressant liv, eller skriver jag bra om mitt intressanta liv? :D I alla fall, det var en skön redovisning i en skön grupp med många skratt.

Dagen. Basgruppsmöte klockan 10 på Ofvandahls. Dressman-Jocke, nattugglan Daniel och Björn med de skönaste nyskapande uttrycken. Vi fikade, hade trevligt som vanligt och snackade skit tills vi satte kaffet i halsen när vi insåg vilken mastodont vår lärare hade slängt på oss. Alla blev genast mindre pepp. Argumentationsträd och induktioner, troper och deduktioner... Vi bestämde oss för att göra klart allt på egen hand. Istället gick jag på stan och mådde psykiskt dåligt och försökte köpa bort ångesten. Så nu sitter jag här. Snorig och jävlig. Och magen skriker att jag ska lugna ner mig. Jag känner mig tjock, luktar illa och har en dålig hårdag. Toppar och dalar. Ena sekunden är jag king of the hill och andra king of the pill. NÄEH, jag skojar bara! :)

Sjukdom såsom förkylning har verkligen en deprimerande inverkan. När man inte orkar leva som man vill. Allt känns bara fel. Så fort man vill göra något så känner man sig begränsad, både ekonomiskt och fysiskt. Ingenting är roligt, allt blir jobbigt.  

Och så saknar jag passion i mitt liv. Att det ska vara så svårt.

Jag borde stanna hemma och kurera mig ordentligt istället för att springa runt och aldrig bli riktigt frisk. Men ikväll är det ju partaj på Östgöta nation och imorgon blir det Västerås och Melodifestivalen LIVE! Vem har tid att vara sjuk? INTE JAAAG!

Exiting!

På torsdag är det redovisning på pathosargumentationen. Det är så spännande att läsa allas texter! Spännande är också att två av killarna har valt att skriva om gatuvåld och två av killarna om människohandel/kvinnoförtryck. I love these people. En annan har skrivit om monarkin, en leker Gud, en annan om dessa löjliga hot om allt som vi människor ska oroa oss för. Och så jag och mina missbrukarbarn. Det är bara en kvar att läsa, undrar vad han har skrivit om. Det får jag veta imorgon!

Jag är så glad över min basgrupp. Jag får gapflabba varje möte. I början fick jag lite vibbar att en av killarna var en typisk "man" som avbröt mig mitt i meningar. Men med tiden har jag lärt mig att han gör så mot alla. Jag tror inte han tänker på det. Han är väldigt trevlig och tar för sig. Jag önskar att jag också pratade så mycket. Killar tar mer plats i offentliga miljöer för att de har lärt sig att man ska göra det. Tjejer får lära sig att vara snälla och tysta. Där har vi mycket att göra, blivande pedagoger och andra vuxna bland barn. Han vill inte vara elak eller ta plats från tjejerna i rummet, han har lärt sig att fråga frågor och öppet fundera. Tänk om vi tjejer också fick växa upp med det. Utan att bli sedda som gapiga och ställa onödiga frågor. Fan vad jag är hämmad! Men idag gjorde jag framsteg, jag visste vad ordet "sarkasm" ordagrant betydde. "Att bita sig i läppen av vrede". Det ni! :D

Det luktar vår. Våren är på ingång. I can feel it with all my senses.

Sista februari ska jag på Skottårsbal på Snerkes nation. Det blir finaste klänningen och så ska jag försöka få hit min commediamask hemifrån. Vad är väl en bal på slottet? Snerkes nation är ett rosa slott!

Nu fick jag ett sms där det står "Du är alltid vacker Ida". Det är ju inte så att jag blir ledsen av det.. :)

Jag sög på streeten idag. Fan vad svårt det ska vara att dansa rätt! Och jag ser verkligen ut som svennebanan när jag försöker vara hiphopisch. Soundtrack: White and nerdy/ Wierd Al

På lördag ska jag och Per till Västerås för att se Melodifestivalen live! Tjoho! Tredje året i rad!

Efter seminariet idag var jag lite skrattig. Vi stod ett gäng tjejer utanför lektionssalen och jag höll lite väl mycket låda då en anställd kom ut från sitt kontor bredvid. Hon sa nåt i stil med "ursäkta, men jag jobbar faktiskt här". Och hon sa det på ett sånt sätt så att det lät som ett skämt, med glimt i ögat, lite sarkastiskt. Jag trodde verkligen hon log, så jag svarade med ett brutalt skratt rakt i ansiktet på henne. Hon fortsatte utan vidare notis och beklagade sig surt och bittert över att hon faktiskt jobbade där mellan 8-17 och ville ha dörren öppen så hon kunde få lite luft. Jag insåg att hon inte skämtat och ursäktade mig lite taffligt. Men jag kan inte glömma den bubblande känslan jag hade i magen, när hon, torr som en handduk i Sahara, kommer ut och, vad jag tror, skämtar med oss. Det var ett befriande skratt, att kanske alla som jobbar på Litteraturvetenskapliga institutionen trots allt är glada skitar som älskar sina böcker men också är levande människor. Jag får väl fortsätta att leta efter humorn på Humanistiskt centrum.

Efter träningen åt jag fett deluxe, kokt potatis med stekt falukorv och stekt ägg, plus lite körsbärstomater. Hela kostcirkeln. Och en sandwichglass efteråt, för att jag har ont i halsen. För det är jag värd!

Naj, burste bissingarna u hupp i säng!Hihi, när jag har publicerat inlägget så hör jag genom min öppna toalettdörr hur personen ovanför kissar. Det är en person med en blåsa size la grande, I tell you that! Han/hon kanske tränar för att tävla i kissning, långdistans. Det, eller så är det samma person som köper slut på min favoritjuice på Luthagens Livs..


En gång i månaden.

En gång i månaden är jag villig att skriva mitt testamente. För då tror jag att jag ska dö. It's spelled M-E-N-S-V-Ä-R-K. Nu sitter jag med mina sista krafter och författar mina odödliga ord. För visst kommer min blogg bli ett virtuellt monument när jag har dött av krämpor?

Vilken tur att jag har mitt knark, Orudis heter det. 100 mg ketoprofen tre gånger om dagen vid mensvärk. Halleluja!
"Vid menstruationssmärtor sker en stor utsöndring av prostaglandiner som ger kramper i livmodern. Orudis minskar prostaglandinhalten varvid krampen och den medföljande smärtan lindras eller försvinner helt."

Jag kan bli lite orolig ibland. Här har man haft mens sedan 10års ålder, och ska ha det till klimakteriet. Tänk om man inte kan få barn? Tänk om det bara har varit a waiste of time and unneccesary pain? Då blir jag fan förbannad.

Och så skiner solen. Det är underbart väder och jag känner mig som Bart när familjen Simpson har köpt pool och Bart har brutit benet. Han blir bitter och galen på sitt rum och tittar på alla som har så roligt utanför genom sin stjärnkikare... Fast jag har ingen kikare. Or do I? :D

AJ SOM FAN. There, I've said it.

Ett plus är dock att jag har tid att sitte inne och plugga. Elecutio, eller språkdräkt. Hur bilderna i språket får betydande roll och att ordet sarkasm betyder "att bita sig i läppen av vrede". Retoriken är intressant.

Nej, nu klarar jag inte mer. Nästa anhalt, golvet eller sängen. Lägga mig ner och vilja dö. En gång i månaden.

Rätt låtar vann!

Yes! Mina favoriter vann schlaget ikväll. Detta firades med att gå till Etage, lyssna på pinsam och intepinsam kareoke och bugga lite. Skön kväll. Det är skönt att vara såhär fri. Nu har jag ju cykel också så jag kan åka var som helst! Det var faktiskt kul att bli lite halvt uppraggad också. Känna att jag fortfarande har det! :D För jag var snygg ikväll. I min orangesvartprickiga kjol med matchande pannband, svart tajt långärmad tröja, svarta strumpbyxor och svarta stövlar. 60talsbruttan. När jag buggade med Kristian stog två äldre män och tittade på, sen kom de fram och ville överösa oss med komplimanger. Bland annat tittade en av männen mig i ögonen och sa "Du är helt otrooliigt snygg!!" Jag blev lite generad och gömde mig bakom Kristian. Tror han kände igen sig i min outfit, det var nog hans epok.. Jag kanske såg ut som nåt av hans gamla Nalen-ragg! HAHA.

Kommer hem, sätter mig framför datorn och facebooken, tittar på folk... Hamnar i bebisträsket, alla dessa bebisar vars föräldrar jag har en relation till... Det är Livia, Nike, Holly, Benjamin... Balla namn på bebisarna. Och jag kommer på mig själv med att bli avundsjuk. Jag tittar på deras bilder och längtar så mycket efter egna barn. Men det blir det inte än på ett tag. Jag är inte där än. Men jag har mina favoritnamn. Vågar inte publicera med risk att någon snor dom, det är min mardröm. Att någon norpar mina barns namn! :) För jag vill ha namn som jag inte har någon relation till. Jag känner ingen som heter dessa namn.

Fick veta idag att min kusin ska ha barn. Ännu en Thailandsunge! Way to go, Jenny! :)

Förresten, jag har inte skrivit något om Stockholmsäventyret i fredags. Det får jag ta imorgon... Söndag, vilodag? Pyttsan. Jag ska på aerobics!

Nya regler.

Melodifestivalen har ändrat sin tradition sedan 1999 att spela låtarna i sin helhet på dagen på lördagen. Nu fick man lyssna på snuttar på fredagen. Visst att man får ett grepp om hur det kommer låta, men det tar lite död på glädjen för oss nördar som lyssnar och bedömer innan vi får se framträdandet. Men, en måste ju tippa!

E-type och The Poodles överraskar med en förvånansvärt DÅLIG och INTETSÄGANDE låt. E-type ska hålla sig till eurodisco.

Face-84 kan skrälla. Jag gillar dansbandsslingan. Ingen vinnare men trevlig.

Velvet tillhör en genre jag gillar. Dramatisk technopop. Och så har tjejen rutin.

Brandur. Who?

Michael Michailoff har något. Först tyckte jag låten var trist, men det har något.

Amy Diamond. Vinnare. Sjunger väldigt bra, låten svänger! Kan lika gärna ta hem hela skiten.

Suzzie Tapper  kunde ha haft en bra ballad. Men nu har hon inte det.

Christer Sjögren... Ja. Ni får se. En Europakram! Känns lite som en julsång?

Kristian 22 år.

Jag och Henrich är kanske världens bästa kompisar. Vi gick upp i ottan för att överraska Kristian på hans födelsedag. Utklädda steg vi in i hans rum och sjöng Främling/Kristian, vad döljer du för mig, något lägre än jag någonsin sjungit den förut och med ett starkt vibrato. Sen freakade vi ut en aning och gjorde lite egna vulgära dekadenta visor. Vårt band heter The Droppklitts. Don't ask.

Så såg vi 123 Schtunks Romeo och Julia på Regina på kvällen med Ett teknatspexgruppen. Min fjärde Schtunk, andra Romeo&Julia. Jag fullkomligt älskar 123 Schtunk. Något man måste uppleva!


           


Sen fick jag prova Kristians häftiga spegeldräkt.

 

Pathosargumentation.

Så. Var det klart. Jag vet inte vad jag ska känna, oro inför att bli kritiserad eller ett ryck på axlarna. Jag har skickat in min pathosargumentering nu i alla fall. Och jag publicerar den här. Kommentera gärna, den ska ändå dissikeras den 14/2. Jag orkar inte bry mig.

Tanken är att vi ska rikta oss till en speciell publik och då har jag tänkt att detta skulle bli en ledarsida i en typ Alltombarn tidning. Och pathos innebär att vi ska väcka känslor.

Parantes! Jag skriver att jag jobbar med missbrukarbarn. Det är en sanning med modifikation. Ja, jag har en barngrupp inom IOGT. Nej, inget av mina barn är uttalat där för att dom har problem hemma. Så det inte blir några missförstånd.

So. Here we go.


Om alla dessa bortglömda barn

I tidningen läser vi dagligen om hur människor skadar varandra. På tvnyheterna får vi de visuella bilderna. Det handlar om brott mot lagar och det handlar om brott mot de mänskliga rättigheterna. Vi får motvilligt ta del av de som slår sina nära och kära, vi ser hjälplöst på när poliserna jagar tjuvarna och vi kan inte blunda för de psykiskt sjuka som dödar människor i samhället runt omkring oss.

Det är upprörande, för det finns ingen enkel lösning. Visst kan man tala om inspärrning av dårar och livstid för kriminella, men borde vi inte göra något innan det går så långt? Vad får människor till att begå dessa gärningar?


Jag tror att allt börjar i hemmet. Barn som växer upp i en otrygg miljö blir otrygga vuxna. Otrygga vuxna ger ett otryggt samhälle. För mig är det enkel matematik. En känd ingridiens i otrygga och instabila hem är alkohol och andra droger. Barn som växer upp med en mamma som blir oigenkännlig och oberäknerlig och en pappa som lovar och lovar men ingenting håller. Barn som inte vågar ta hem sina kompisar av rädsla att föräldrarna ska vara påverkade. Barn som får ta ansvar över familjen, lappa och laga då inte de vuxna gör det. Sådana barn växer upp och blir otrygga vuxna som ger ett otryggt samhälle. Det är otrygga vuxna som begår dessa brott vi läser om i tidningen eller se på tvnyheterna.

För en del människor är det här inte nyheter, det är vardag. För Jonny, Conny och Sonny på kåken, för Fanny och Felix som gömmer sig i förrådet tills pappa har lugnat ner sig, för Olivia som än en gång får trösta sin mamma när hon gråter och ensam plocka upp skärvorna efter ett trasigt hem.

När jag tittar på nyheterna och det handlar om människor som begått våldsamma brott eller vansinniga dåd så undrar jag om inte det saknas en mamma och en pappa i bilden.


Hej, jag heter Ida och jag jobbar med barn till missbrukare. Men inte bara barn från dysfunktionella hem, vi i nykterhetsrörelsen har verksamhet för alla barn från alla tänkbara hemförhållanden. För de som vill spela teater, gå på disco, äta glass, spela innebandy och vara med på roliga övernattningshelger. Eller bara komma iväg ett tag och glömma det som händer hemma.

Man uppskattar att 200.000 barn i det här landet växer upp med missbruk i hemmet. Och då ska ni tänka att det är ett stort mörkertal på det. Man brukar räkna att två-tre barn i varje klass har föräldrar som dricker för mycket. Föreställ dig din gamla mellanstadieklass. Kan du peka ut vilka dom två-tre barnen är? Du kanske är ett av dom. Om du inte kan peka ut någon, är det inget att skämmas över. Barn till missbrukare är specialister på att maskera sig. Det är något de måste lära sig för att överleva. Har du tillexempel träffat på Clownen, den där som vill ha allas uppmärksamhet och skratt? Eller kanske delade du bänk med Rebellen, den som aldrig kunde sitta still och helt oprovocerat började slåss? Förmodligen la du inte märke till Tapetblomman, den gör sig gärna så liten som möjligt, så liten att den inte syns. Och du pratade kanske inte så mycket med Hjälten, den där som alltid fick alla rätt på provet men som aldrig var nöjd. Dessa fyra roller brukar man prata om när man jobbar med barn till missbrukare. Och jag har träffat samtliga. Inte bara i barngrupperna, även i andra sammanhang. Vuxna människor som ännu inte tagit av sig sin mask.


Jag tror att världen skulle se mycket bättre ut om alla barn fick växa upp med närvarande, nyktra föräldrar. Barn ska inte behöva ta en vuxens ansvar, barn ska inte behöva väcka sin pappa när han somnat på golvet i köket, barn ska inte behöva tänka ut en backup-plan på hur de ska komma till fotbollsträningen då mamma lovat att ge dom skjuts. Föräldrar, se era barn! Era barn går inte i repris.


Vi skulle se tydliga resultat på samtliga ungdomsantalter och fängelser och i resten av samhället. Överallt skulle vi se trygga människor med bättre levnadsvillkor, bättre sociala förhållanden och bättre självkänsla. Jag tror inte att all världens problem hänger på denna fråga. Men jag tror att om alla barn fick en trygg uppväxt med vuxna som bryr sig så skulle världen vara en bättre plats att leva på. För jag kan tänka mig att leva utan misshandel, våldtäkter och nerknarkade livsöden. Det är sådant jag kan tänka mig att offra.


Denna moralpredikan kan verka både luddig och abstrakt. Så vad vill jag? Vad kräver jag av er föräldrar? Rent praktiskt tycker jag att barn inte ska se sina föräldrar onyktra. Där har vi det mest konkreta jag lägger fram idag. En mamma kan vara hur bra som helst på allt, men när Willes mamma har druckit så blir hon lite läskig och glansig i ögonen. En pappa kan vara bäst i världen, men Sabina tycker att pappa blir så pinsam och högljudd när han dricker. Ett barn ska kunna lita på sina föräldrar till 100% när som helst, utan att föräldrarna för den sakens skulle måste bli supermänniskor med magiska superkrafter. Det handlar om att vara närvarande. Och att aldrig glömma barnen.


Jag gick från brottslingarna på nyheterna till de människor som finns runt omkring oss. Mammor och pappor. Hur ska säcken knytas ihop? Är ni förvirrade? För mig är det glasklart. När jag ser på nyheterna undrar jag hur mycket ondska som skulle ha kunnat förhindras med, för mig, självklara åtgärder. Barn hamnar inte i dåligt sällskap, det är barnet som söker sig till det. Och det av en anledning. Hör upp föräldrar, ge era barn en bra start i livet!

Det är eran plikt och deras rätt.


/ Ida Wahlgren


Lästips i samband med artikeln: Susanna Alakoski - Svinalängorna


---------------------------------------------------------------------------------------------

Att publicera på ledarsidan i tidningen Allt om barn

Tidningen läses av föräldrar och människor som jobbar med barn


Om att lyssna sönder låtar.

Mina grannar måste hata mig. Jag lyssnar på samma låtar om och om igen, tills jag tröttnar. På hög volym. Men det är ganska ljudisolerat här tycker jag. Just nu lyssnar jag sönder Hairspray soundtrack. Nyversionen. Med snygga Zac Efron. Jag spår honom en lång framtid som flickidol och musikalare. Jag har faktiskt inte sett orignalet av Hairspray, shame on me. Jag som gillar John Waters. Cry baby är ju en så jävla bra film! En av Johnny Depps höjdare.

På tal om Johnnys höjdare, snart kommer Tim Burtonfilmen om Sweeney Todd. Barberaren med hämnd och mord i sinnet. Jag vet hur det kommer bli. Jag ser den på bio, säkert sent på kvällen, sitter skiträdd genom hela filmen men njuter av Tim Burtons värld, går ut från bion och känner mig kaxig att jag klarade av det, kramar sönder kudden alternativt Andreas på natten då jag ser Johnny överallt som vill skära halsen av mig. Jepp. Jag känner mig själv rätt bra.

Igår gjorde jag den lilla tabben att överträna. Först ett pass som heter Puls, en massa med folk som springer runt i en gympasal och gör lite övningar för hela kroppen. Ett bra pass, men asjobbigt. Sen väntade jag en timme på Svettis för att lira lite basket. Det är ungefär 4 år sedan jag slutade. 4 år är en lång tid. Det var jag och 5 grabbar. Vi körde lite 3 mot 3 på en korg. Och jag orkade inte ett skit. Hade kört slut på mig på Pulspasset så det kändes mest som att jag tittade på. Så pinsamt. När jag gick efter en kvarts spel sa jag nåt i stil med "nästa gång kanske jag inte ska träna innan". Jag vet inte om jag kommer gå dit igen. Kanske ska jag lämna basketen i puberteten där jag lämnade den? Nu gillar jag mer vuxenaktiviteter som aerobics och dans. :) Men åh vad jag redan känner resultat! Hälsosam, here I go!

Så satt man här igen.

Nu ska jag läsa Annelie Ljungbergs tal som hon höll i Malexanderrättegången. Har läst analysen innan så jag vet vad jag ska leta efter.

Sara L, kul att du läser min blogg! Och kul att du också tränar på där borta i staterna! :)

Jag är svag för kanelgifflar. Kanelgifflar kommer bli min död. Det kommer stå så här på min gravsten:
Ida Wahlgren 4/12 1985 - X/X XXXX
Offer för de förrädiskt goda kanelgifflarna
It could happen to you to!

Ikväll är det premiär på den andra säsongen av En annan del av Köping. MISSA INTE! I morse såg jag när Linda Hammar blev intervjuad i nyhetsmorgon och helt knallfall så börjar jag lipa. Hon berör mig nåt otroligt den tjejen. Jag skickade ut lite påminnelsesms till folk som kan tänkas gilla serien och fick svar av min moster att hon också hade gråtit till nyhetsmorgon. Och Gunilla har rätt, det är så äkta så man blir berörd. Vi delar favorit i serien, Tobbe, mest när han svär och vill ha kaffe! Återigen, MISSA INTE!

ÅH KOM IGEN TJEJER, FYRA TILL!

Inte fullt så motvilligt som jag kanske trodde att jag skulle känna, klev jag upp klockan 9 i morse. Cyklade sedan ut till Stallets träningscenter. Rumpdöd efter några meter på cykel. Väl där ute genomförde jag ett pass som heter Body Toning. När vi klev in i lokalen började de mer rutinerade tjejerna (yes, only chicks) att plocka fram vilka redskap vi skulle ha. En bräda, dubbla hantlar, gummiband, snören... Jag blev helt matt av att tänka på alla attiraljer och frågade instruktören efter lite assistans. Det var lite grejer att hålla koll på. Ett roligt pass som blev jobbigt för en relativt otränad kanelgiffelochchipsmage. Men jag kämpade som fan. Och det var så skönt. Roligt, snabbt och taktbaserat. That's all I need. När jag trodde jag skulle ramla ihop sa instruktören - En gång till! Jag kände kanske inte samma entusiasm inför det, men då så sa hon - Dags för lite E-type. Då gick jag igång i tredje andningen och öste på! Ska bli så roligt att få komma igång och träna igen! Jag har saknat det. Såhär ser mitt preliminära träningsschema ut:

Måndag - Puls 18:30-19:30 och Basket 20:30-21:45 (om jag pallar två pass på varandra)
Tisdag - Streetdans 18-19
Onsdag - Teater 18-19:30 (ja, det är faktiskt fysiskt krävande att ha barngrupp)
Torsdag - Innebandy 20-21
Fredag - Puls 16:15-17:15

Så kommer jag äntligen få igång mitt atletiska jag igen. Träning vardagar, vila på helgen. Nu ska jag bara lägga av med sockret och snabbmaten. Det är lättare sagt än gjort.


 
Har snubblat över två fina kort från Wendelsberg. Just lovely!
Anders och jag på fest och Christian och jag på skolfest. Schlagerdivor!

It could be you, and you, and you.

Något jag har tänkt på i vuxen ålder är vilka barn som jag växte upp med som inte hade de bästa hemförhållandena. Man brukar säga att 2-3 barn i varje klass växer upp i ett hem med missbruk. Jag undrar om jag kan peka ut vilka dom är. Kan du peka ut dom som gick i din klass? Läs länken, om De glömda barnen.

http://www.iogt.se/templates/NewsPage____4901.aspx

Som ett skänk från ovan som försvann och kom tillbaka,

Igår satt jag med min retorikbasgrupp och förberedde vår redovisning om Earl Spencers tal på Dianas begravning. Vi skrattade mycket och fick en hel del gjort. Kul att lära känna varandra lite bättre. Efter det satte jag mig i Karin Boyebiblioteket med Henrich och hans kursare. Den ena kursaren satt och höll i ett presentkort på ett baskort på Svettis&Stallet för 820 kronor och hade lite ångest för att hon inte skulle använda det. Jag sa att hon skulle sälja det för typ 300 så hon blev av med det och tjänade lite på affären. Sen la jag till lite skämtsamt: Du kan ju ge det till mig hö hö. Och det gjorde hon. Det var som ett tecken, här har jag blivit lite tung och trött och så får jag ett helt gratis presentkort på ett baskort som gäller hela våren!  

Sen gick jag och åt middag hos Andreas och sen gick jag hem. När Henrich kom förbi senare på kvällen skulle jag tömma väskan och ta fram kortet. Borta. Panik. Jag som hade blivit så glad! Så vi gick hem till Andreas och letade där. Ingenting. Jag blev helt gråtfärdig och kunde inte förlika mig med mitt öde. När vi kom hem till mig igen för att spela pingis vände jag uppochner på en bok jag haft i väskan. Där flög kortet ur. Då blev jag glad igen. Henrich var lagom glad då han tyckte vi kunde ha spenderat tiden på ett bättre sätt. Jag förstår honom.

Nu ska Mi färga mitt hår (utväxt utväxt) och sedan ska jag försöka plugga lite till. Tyvärr blir dagens inlägg inget kåseri som går till världshistorien men jag tömmer mig på min pathosargumentationsuppgift. Orkar inte formulera mig snyggt hela tiden!

hits